Sve kvalitetnija vina odlaze iz topličkog kraja

Izvor: RTS, 14.Feb.2018, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve kvalitetnija vina odlaze iz topličkog kraja

Vinogradari u topličkom kraju, u nešto vedrijem raspoloženju i sa više optimizma nego ranije, proslavljaju svoju slavu, Svetog Trifuna. Tome su sada, nakon decenija propadanja vinograda, doprineli preko stotinak hektara novih zasada, kao i novoizgrađene vinarije, u kojima se iz godine u godinu, proizvode sve kvalitetnija vina koja najvećim delom završavaju u izvozu.
Obnova stare vinogradarske slave >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << započela je u prokupačkom selu Gojinovcu, gde danas, umesto trnja i korova, gospodare najpoznatije svetske i domaće sorte grožđa.

"Zbog vremenskih uslova i blage zime, mi smo krenuli nešto ranije sa rezidbom, negde polovinom januara, nastavićemo posle Svetog Trifuna", kaže direktor vinarije u Gojinovcu Dragan Kovačević.
Sa obnovom vinograda, u zavičaj se vraća i domaća, autohtona sorta Prokupac, koja je tridesetih godina prošlog veka zauzimala i do 98 procenata tadašnjih površina.
Trenutna proizvodnja prokupca, iako znatno veća nego ranije, ne zadovoljava potražnju i zato ovde podižu nove zasade.
Subvencija autohtone sorte
"Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše ovaj vid proizvodnje, znači ovu autohtonu sortu, pogotovo prokupac u našim krajevima", rekao je Dejan Tonić iz Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju.
Vina od ostalih sorti grožđa, iz ovdašnjih vinarija, u čiju izgradnju su uloženi milioni evra, sve su prisutnija na svetskim tržištima.
"Traži se nešto novo, nešto drugačije i zanimljivije. Ljudi dođu, vide vinograde, probaju vino...", kaže Darko Tomićević, tehnolog u vinariji u Gojinovcu.
Vinogradi su u Toplici doprinosili dobrom glasu domaćina, sada su im ostali verni u malom broju domaćinstava.
"U gradu Svetog Prokopija, gde su mošti Svetog Prokopija, Svetog Georgija, loza koja nosi naziv autohtona srpska sorta Prokupac i Sveti Trifun. Pa onda možete da pogledate koja je to blagodat i sila", napominje vinogradar Miodrag Stanković.
A bez njih je nekada, po prokupačkim brdima, proizvodnja bila nezamisliva. Sada su retkost i uglavnom turistička atrakcija, ali i važan simbol tradicije, koja u saradnji sa savremenim tokovima, ubrzano vraća ovaj kraj na vinogradarsku mapu Srbije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Od manastirskih do šangajskih, dobro vino mnoga vrata otvara

Izvor: Danas, 14.Feb.2018

Svetog Trifuna, zaštitnika loze i vina slave mnogi vinari i vinogradari, koji širom Srbije proizvode domaće vino.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.