Švajcarski Amikus zainteresovan za Galeniku

Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2017, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarski Amikus zainteresovan za Galeniku

Izvršni direktor HBM-a, najvećeg švajcarskog investicionog fonda posvećenog investiranju u oblasti zdravstvene zaštite i farmaceutske industrije, Andreas Viki izjavio je da je njihova kompanija Amikus (Amicus) zainteresovana za kupovinu Galenike.

"Kada razmišljamo o kupovini Galenike, sebe vidimo kao odličnog partnera svih zainteresovanih strana – Vlade, zaposlenih i same kompanije", kazao je on u intervjuu za "Nedeljnik".

Viki je rekao da bi kupovina Galenike >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bila važna, zbog toga što Amikus nema svoju fabriku u Srbiji, pa bi se na taj način izbegla gradnja.

"Bila bi uradjena transformacija Galenike u savremeni centar za proizvodnju iz koga bi se snabdevala tržišta u drugim državama u kojima Amikus posluje", rekao je on.

Kako je istakao, plan je da se Amikusov portfolio doda Galenikinom.

"Naša namera nije da kupimo Galeniku, preuzmemo brendove, nekretnine prodamo, a trenutnu proizvodnju koju Galenika ima prebacimo u fabrike na drugim lokacijama. Naprotiv, mi imamo potpuno drugačiju strategiju – da kupimo i da gradimo", rekao je on.

Podsetio je da je HBM investirala milijardu evra u više od 40 farmaceutskih kompanija, što bi u slučaju kupovine, Galenici omogućilo pristup licencama za savremene proizvode koji mogu biti deo zajedničke platforme Galenike i Amikusa za celu centralnu i istočnu Evropu.

"Proširenje poslovanja Galenike ne može biti ostvareno pre nego što se proizvodnja unapredi, pri tome posebno mislim na farmaceutske oblike koji nisu čvrsti i na biološke lekove", rekao je on.

Dodao je i da Galenika mora da ima odgovarajući broj zaposlenih da bi bila konkurentna, a da bi shvatili koji je to broj morali bi da se primene standardi farmaceutske industrije.

"O tome bi se razgovaralo sa predstavnicima Vlade Srbije, zaposlenih i njihovih zastupnika", rekao je izvršni direktor HBM-a.

Viki je zaključio da će, ukoliko Amikus uspe da kupi Galeniku, to biti najveća švajcarska investicija u Srbiji.

HBM je već prisutan na farmaceutskom tržištu Srbije kroz ulaganje u izgradnju fabrike lekova Farmasvis (PharmaSwiss) u šta je 2012. uloženo 30 miliona evra.

Tender za prodaju 93 odsto državnog udela u Galenici trebalo bi da bude sutra raspisan.

Po pisanju medija, nekoliko kompanija je zainteresovano za kupovinu Galenike koja ima 1.400 radnika.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.