Švajcarska: Milionske kazne za pet najvećih banaka na svetu

Izvor: B92, 06.Jun.2019, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska: Milionske kazne za pet najvećih banaka na svetu

Cirih -- Švajcarska komisija za zaštitu konkurencije (WEKO) izrekla je novčane kazne za pet najvećih svetskih banaka, javlja Rojters.

Kazne ukupno iznose 90 miliona švajcarskih franaka (90,5 miliona dolara).

Banke su kažnjene zbog tajnog dogovaranja i nameštanja kurseva na tržištu valuta vrednom više biliona dolara.

Kažnjene su banke - Barkliz, Sitigrup, Džej-Pi Morgan, Rojal Benk of Skotland i japanska banka MUFJ.

Novčane kazne švajcarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << regulatora dolaze samo tri nedelje nakon što je Evropska komisija izrekla kazne toj grupi banaka u ukupnom iznosu od 1,07 milijardi evra (1,2 milijarde dolara), podseća britanska agencija.

WEKO je saopštio da je otkrio "nekoliko aranžmana sklopljenih izmedju tih banaka o spot trgovanju valutama kojima se krše propisi o zaštiti tržišne konkurencije".

Trgovci pet banaka su u neformalnim razgovorima na internetu koordinirali transakcije na tržištima deset valuta, uključujući dolar, evro, funtu, jen i franak.

Najviša kazna izrečena je američkoj banci Sitigrup, od 28,5 miliona franaka. Britanski Barkliz je kažnjen sa 27 miliona franaka, Rojal Benk of Skotland sa 22,5 miliona, Džej-Pi Morgan sa 9,5 miliona, a japanski MUFJ sa 1,5 miliona franaka.

U dogovaranje su bili upleteni i trgovci švajcarske UBS banke, ali je ona pošteđena kazne jer je obavestila vlasti o kršenju propisa. Pod istragom je još uvek Kredi Svis banka, naveli su švajcarski regulatori.

Portparol te banke je izjavio da Kredi Svis u potpunosti sarađuje u istražnom procesu i da "namerava energično da ospori suštinu optužbi".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.