Sumnjivi bankarski tokovi u CG: Izveštaj FinCEN-a ukazuje na jednu banku

Izvor: B92, 24.Sep.2020, 19:55

Sumnjivi bankarski tokovi u CG: Izveštaj FinCEN-a ukazuje na jednu banku

Podgorica -- U izveštaju odeljenja američkog trezora protiv finansijskog kriminala (FinCEN) pominje se 15 sumnjivih transakcija iz Crne Gore.

Te transakcije, vredne oko 2,8 miliona dolara, realizovane su preko Zapad banke, a kontrolisane su prilikom realizacije i za svaku je bila priložena neophodna dokumentacija, a u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, saopšteno je Radio slobodnoj Evropi (RSE) iz Zapad banke.

Dokumenti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su procurili iz Mreže za borbu protiv finansijskog kriminala (FinCEN), pri američkom Ministarstvu finansija, a koje su potom obradili novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, pokazuju da je preko Zapad banke u Crnoj Gori u periodu od 2015. do 2017, obavljeno 15 sumnjivih transakcija.

Prema podacima iz istraživanja u kojima je učestvovao i Bazfid (BuzzFeed), američka kompanija za digitalne medije, sa više partnerskih organizacija, sumnjive transakcije iz Crne Gore navodno su išle ka Češkoj, Šangaju i Hongkongu.

Prve četiri sumnjive transakcije obavljene su ka banci Shanghai Pudong Development u Šangaju.

Druge četiri evidentirane su krajem 2016, a realizovane su iz Zapad banke u najveću češku banku Češka Sporitelna A.S u ukupnom iznosu od 1.281.000 dolara.

Krajem te i početkom 2017. godine realizovano je još sedam sumnjivih transakcija ka HSBC banci u Hongkongu, u ukupnom iznosu od 1.262.000 dolara.

"Svaka realizovana transakcija je predmet obrade od relevantnih sektora banke a u analizi se redovno primenjuju indikatori za prepoznavanje sumnjivih transakcija, propisanih od Sektora za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Ni jedna od pomenutih transakcija nije imala karakteristike sumnjive transakcije", tvrde iz Zapad banke.

Zapad banka od januara 2015. ima dozvolu za rad u Crnoj Gori, osnovala je grupa ukrajinskih biznismena a najveći akcionar je, prema podacima sa Montenegro berze, Ukrajinac Volodimir Kostelman. Zahtev za odobravanje dozvole za njen rad podnela je advokatska kancelarija Ane Kolarević, sestre predsednika Mila Đukanovića, piše RSE.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.