Šumadinac pronašao besplatno grejanje - stranci čekaju u redu

Izvor: B92, 11.Sep.2018, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šumadinac pronašao besplatno grejanje - stranci čekaju u redu

Solarni koncentratori koji mogu da omoguće besplatno grejanje za celu Srbiju, bežični prenos struje, dobijanje pitke vode iz morske,

nafte iz biomase, samo su neki od projekata profesora Vladana Petrovića za koje Srbija nije zainteresovana. Za razliku od stranaca..., piše Sputnik.

Kada se posle dugo godina života i rada vratio u rodni Kragujevac, profesor Petrović bio je siguran da će u Srbiji rado prihvatiti inovativne patente koji značajno mogu da unaprede >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privredu naše zemlje.

U Badnjevcu, nadomak Kragujevca, na svom imanju, na dva hektara, postavio je sunčeve koncentratore kako bi na praktičnom primeru dokazao da je besplatno grejanje moguće.

Od tada do danas, posećivali su ga mnogi zvaničnici, naročito tokom predizbornih kampanja, ali konkretnog dogovora nije bilo.

U međuvremenu, potencijal projekta prepoznala je firma iz Norveške koja je sa profesorom zaključila ugovor.

„Srpske vlasti jednostavno nisu pokazale nikakav konkretan interes za ovo što radim. Ali zato su zainteresovanost pokazale druge zemlje. Potpisao sam ugovor sa velikom kompanijom koja radi plutajuća ostrva. Oni u Monaku treba da realizuju veliki projekat, investiciju vrednu milijardu evra, za koju je potrebna solarna energija. Zainteresovani su za ovu tehnologiju i sve što je sa tim povezano žele da razvijaju“, kaže Petrović.

Profesor objašnjava da jedini u svetu ima tehnologiju za proizvodnju struje iz sunčeve energije 365 dana, svih 24 sata svakog dana.

„Razvili smo i postupak za desolinizaciju morske vode gde je potrošnja energije relativno mala, tako što se otpadna toplota iz solarnog sistema koristi za desolinizaciju morske vode. Tako može da se dobije hiljade kubika pitke vode iz morske vode i proizvodnja struje 365 dana“.

Profesor Petrović se priseća kako su njegovo postrojenje posetili predstavnici 19 država kako bi se upoznali sa novim tehnologijama.

„Držao sam veoma posećena predavanja na Mašinskom fakultetu na temu: ’Pokretanje privrede na bazi novih tehnologija‘, tehnologija koje Srbiji mogu da obezbede fantastičan ekonomski progres. Pored ostalih tehnologija predstavio sam i projekte bežičnog prenosa električne energije, dobijanje struje iz jonosfere, dobijanje nafte iz sunčeve energije, dobijanje nafte iz biomase, kako da izdvojite CO2 iz atmosfere uz pomoć sunčeve energije itd. Kako da na primer po hektaru možete da dobijete 100 tona nafte na osnovu fotosinteze. Ali na tome se, što se Srbije tiče, sve i završilo.“

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.