Sud smanjio novčanu odštetu obolelom od raka zbog Monsanta, akcije Bajera skočile

Izvor: B92, 16.Jul.2019, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud smanjio novčanu odštetu obolelom od raka zbog Monsanta, akcije Bajera skočile

Akcije nemačkog hemijskog giganta Bajera porasle su za 1,8 odsto, nakon što je američki sud smanjio kaznu o obeštećenju čoveku iz Kalifornije obolelom od raka.

Tokom suđenja utvrđeno je da se taj čovek razboleo zbog izloženosti sredstvu za uništavanje korova Raundapu (Roundup).

To sredstvo na bazi glifosata proizveo je američki Monsanto, kojeg je Bajer preuzeo prošle godine za sumu od 63 milijarde dolara.

Američki sudija je izjavio da su dokazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv nekadašnjeg Monsanta podržali presudu o novčanoj odšteti izrečenu zbog glifosata sadržanog u Raundapu, ali je istakao da je smanjio odštetu na 20 miliona dolara sa prethodnih 75 miliona dolara.

Sud je saopštio i da će nova suđenja vezana za preparat Raundap početi u avgustu i da će Bajer morati da se suoči sa 13.400 tužbi američkih građana zbog rizika od raka koji se pripisuje sastojku glifosat.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Smanjena kazna zbog trovanja herbicidom Monsanta, uslediće još 13.400 tužbi

Izvor: Radio 021, 16.Jul.2019

Akcije nemačkog hemijskog giganta Bajera porasle su za 1,8 odsto, nakon što je američki sud smanjio kaznu o obeštećenju čoveku iz Kalifornije obolelom od raka...Tokom suđenja utvrđeno je da se taj čovek razboleo zbog izloženosti sredstvu za uništavanje korova "Roundup". To sredstvo na bazi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.