J. Koreja povećava izdvajanje za vojsku SAD

Izvor: B92, 10.Feb.2019, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

J. Koreja povećava izdvajanje za vojsku SAD

Seul -- Južna Koreja pristala je povećati finansijska izdvajanja za održavanje američkih snaga za 8,2 odsto ove godine.

Sporazum, koji još mora potvrditi južnokorejski parlament, pokazuje da će Seul plaćati oko 890 miliona dolara.

Kako navodi balkans.aljazeera.net, Južna Koreja ovogo meseca dovršava važan korak prema koordinaciji samita između Vašingtona i Pjongjanga, navodi agencija Yonhap.

U Južnoj Koreji nalazi se oko 28.500 američkih vojnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Vašington je inistirao na tome da sporazum traje godinu dana, izveštava Yonhap, pozivajući se na diplomatski izvor koji je kazao kako američka administracija još razmatra doprinose odbrane svojih saveznika.

Za dve nedelje američki predsednik Donald Tramp će se sastati sa severnokorejskim predsednikom Kim Džon-unom u Hanoju kako bi razgovarali o ukidanju nuklearnog programa Pjongjanga.

SAD je u junu najavile da će na neodređeno vreme obustaviti zajedničke vojne vežbe s Južnom Korejom, koje je Tramp nazvao "provokativnim" za Pjongjang i "vrlo skupim".

Tramp je govorio i o povlačenju američkih vojnika iz Južne Koreje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.