Stojaković: Takse politikanstvo, očekujem da budu povučene

Izvor: N1 televizija, 26.Nov.2018, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojaković: Takse politikanstvo, očekujem da budu povučene

Urednik ekonomske redakcije Večernjih novosti Dušan Stojaković izjavio je u Novom danu da bi realno bilo očekivati da u narednim danima takse od 100 odsto, koje je uvela Priština na uvoz robe iz Srbije, budu povučene.

"Jer su one potpuno, najnarodskije rečeno, nenormalne. Jasna je stvar da je reč o određenoj vrsti besa koju Albanci osećaju zato što nisu prošli u Interpol i sad pokušavaju pomalo na dečiji način, kao kad se deca posvađaju oko lizalice", smatra Stojaković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Prema njegovom mišljenju, takse nisu uvedene da oštete Srbiju jer, kako kaže, srpska ekonomija neće propasti zbog neizvoza robe na Kosovo, nego imaju za nameru da se fokus sa realnih političkih problema prebaci na regionalni nivo.

"Vrlo je jasno da je ovo jedno politikanstvo i nadam se da neće dugo da traje. Albanci fokus sa onog što su njihove obaveze žele da prebace na neku novu krizu - da Beograd dođe u situaciju da traži da se skinu takse od 100 odsto, a da zaboravimo na Zajednicu srpskih opština i Sud za ratne zločine ", kaže on.

Stojaković ocenjuje da "Priština nema ekonomiju" i da je sve što se desilo na štetu svih građana Kosova.

"To što je Kosovo primenilo prošle nedelje bio sam slobodan da nazovem ekonomskim rasizmom. Pre svega je problem sa srpskom robom, ali ona roba koja je proizvedena u Srbiji, a vlasnici tih postrojenja su stranci, ona kobajagi može da prođe na Kosovo. Zamislite čime se bave Albanci kad mere krvna zrnca vlasnika firmi u Srbiji", ističe Stojaković.

Govoreći o najavama rasta plata i penzija u 2019. godini, Stojaković navodi da postoji ekonomska opravdanost.

"Jasna definicija rasta plata je privredni rast plus prosečna stopa inflacije, to je na nivou šest, sedam odsto", dodaje on.

Komentarišući cene goriva, Stojaković smatra da bi u nekom periodu bio razuman potez vlasti da odustane od akciza.

"Akcize na gorivo i duvan su zaista visoke, možda čak i do polovine poreza se na taj način ubere. Mogao bi da se preusmeri fokus sa vozača i pušača na neke ljude u tromim državnim sistemima koji primaju koji primaju plate, a ne moraju. Trenutno naš najveći problem su veliki javni sistemi, velika državna preduzeća", zaključuje Stojaković.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.