Izvor: RTS, 07.Sep.2021, 05:51

Stočarstvo propada, proizvođači se žale: Kisela voda skuplja nego naše mleko

Stočarstvo od početka godine beleži pad proizvodnje, prodaje i izvoza. Privredna komora Srbije upozorava da je neophodno preduzimanje hitnih mera, kako bi se sačuvala proizvodnja.
Nekada je u Tabanoviću gotovo svako domaćinstvo imalo bar po jednu kravu, sada se takva gazdinstva mogu izbrojati na prste. I pored niske otkupne cene mleka, Ljubica Živanović od proizvodnje ne odustaje, i već četiri decenije krave muze ručno.

"Dva sata mi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << treba da pomuzem ručno krave, i da pustim posle tele, i da dam silažu, da dam jarmu. Mnogo je niska cena, mnogo, kisela voda skuplja nego naše mleko, a bez mleka ne može ni jedna beba da se odgaji", kaže Ljubica.
Osim koronavirusa, stočari kažu da je već nestabilnu proizvodnju mleka dodatno poljuljala suša i visoka cena žitarica.
"Suša je uzela danak, teško je nama stočarima, ako država nešto ne preduzme u vezi hrane, da zaustavi izvoz žitarica, onda smo mi sa ovom proizvodnjom ugasili. Meni se bolje isplati proizvoditi žitarice i prodavati, nego stoku držati, hraniti", žali se Miodag Lukić iz Tabanovića.
Gubitke beleže i drugi stočari, zbog toga su mnogi obori u Mačvi prazni.
"Zadnji bikovi koje smo ishranili, to je bilo ovog proleća, negde u aprilu smo prodali, zato druge nismo ubacivali, jako je skupa mala telad, veliki troškovi, i veterinarski, i hrane, da bi oni stigli do određene kilaže, to ipak treba više od godinu dana", navodi Nataša Živanović iz Tabanovića.
Problema i troškova u stočarstvu je mnogo. Pad proizvodnje zaustavio bi se usvajanjem novih mera, smatraju u Privrednoj komori Srbije.
"Prva mera mora da se odnosi na proizvođače mleka, povećanje regresa, i određivanje minimalne cene svežeg mleka. Druga mera koja se odnosi na one koji proizvode sveže meso, pre svega, treba zaustaviti, ili smanjiti, ili ograničiti uvoz svežeg mesa, a posebno smrznutog mesa sumnjivog kvaliteta", ističe Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Kraljevo.
Od početka godine do juna, uvezli smo svinjsko meso u vrednosti od 20,6 milona, a izvoz je iznosio 1,2 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.