Što će donijeti OPEC-ova odluka o smanjenju proizvodnje nafte?

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Dec.2018, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Što će donijeti OPEC-ova odluka o smanjenju proizvodnje nafte?

ANALIZA - Nakon što su u drugoj polovici studenog skliznule prema nižim razinama cijene sirove nafte na svjetskim robnim tržištima u prosincu ne bilježe značajnije promjene. Usporedimo li prosječne cijene u prvoj polovici prosinca u odnosu na isto razdoblje u studenom cijene sirove nafte su na oko 15% nižim razinama. 

Tek povremene, kratkotrajne pritiske na rast cijena stvarale bi špekulacije o mogućim značajnijim rezovima u proizvodnji zemalja članica OPEC-a. Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << što su proizvođači sirove nafte pojačali svoju proizvodnju kako bi nadoknadili eventualni manjak na tržištu s obzirom na iranske sankcije (uvedene 04.studenog) na tržištu se pojavio višak što je poguralo cijene prema nižim razinama.

Naime, s jedne strane SAD su odobrile osam gospodarstva (Kini, Indiji, Italiji, Grčkoj, Južnoj Koreji, Tajvanu i Turskoj) privremene mjere odstupanja od naftnih sankcija na uvoz iranske nafte ublaživši utjecaje samih sankcija na opskrbu tržišta dok je s druge strane pojačana proizvodnja preplavila tržište (zemlje članice OPEC-a uključujući Rusiju povećavali su svoju proizvodnju očekivajući da će iranski izvoz pasti na nulu).

Usporedimo li cijene sirove nafte prije uvođenja sankcija Iranu kada je na tržištu prevladavao strah od nestašice sirove nafte i cijene koje su trenutno na tržištu vidimo da su trenutne cijene niže za 29% (WTI, 51,1 dolara po barelu) odnosno 26% (Brent, 60,2 dolara po barelu).Zasićenost tržišta potakla je zemlje članice OPEC-a i pridružene zemlje poznatije kao OPEC%2B da se na posljednjem ovogodišnjem sastanku (07.12) odluče za smanjenje proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno. Smanjena proizvodnja trebala bi biti aktivirana početkom iduće godine s izuzetkom Rusije koja će smanjivati proizvodnju postepeno s obzirom na klimatske uvjete u Rusiji zbog kojih nije moguće u zimskom periodu značajno smanjiti proizvodnju.

Tako bi razina proizvodnje OPEC-a (uključujući i Katar koji će napustiti OPEC s 1. siječnjem iduće godine) trebala biti na razini od 31,7 milijuna barela dnevno dok je procijenjena potražnja od strane IEA (International Energy Agency) 31,3 milijuna barela dnevno u 2019. Navedeno znači da će tržište i dalje biti prezasićeno s oko 400 tisuća barela dnevno.

Međutim, treba uzeti u obzir da će se iranski izvoz smanjivati dok se očekuje i nastavak pada proizvodnje u Venezueli. Isto tako kanadske vlasti upozorile su svoje naftne proizvođače kako moraju od početka iduće godine smanjiti svoju proizvodnju za 325 tisuća barela dnevno uslijed problema s kapacitetima.

Uz sve navedeno, i uzevši u obzir rastuću američku proizvodnju, očekujemo da će prosječna cijena sirove nafte tipa Brent u srednjoročnom razdoblju doseći razinu od 70 dolara po barelu dok bi na razini 2019. prosječna cijena sirove nafte tipa Brent trebala biti na razini od 72 dolara po barelu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.