Stižu crne prognoze! Nema ko neće stradati, biće gore nego 1930. godine!

Izvor: BKTV News, 10.Jul.2018, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stižu crne prognoze! Nema ko neće "stradati", biće gore nego 1930. godine!

Ako SAD napuste Svetsku trgovinsku organizaciju, svet se može naći u velikoj ekonomskoj krizi, poput one iz tridesetih godina prošlog veka.

To je istakao Pušan Dat, profesor ekonomije i političkih nauka na Visokoj poslovnoj školi u Singapuru.

Američki mediji prenose da SAD razmatraju mogućnost da odustanu od poštovanja pravila STO, i to putem usvajanja odgovarajućeg zakona.

Građanima stižu dividende, evo koliko novca mogu da očekuju! >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<

Predsednik SAD Donald Tramp će, ako ovaj zakon bude usvojen, dobiti mogućnost da utiče na povećanje ili smanjenje carina, bez odobrenja Kongresa.

Dat smatra da će, u tom slučaju, sve države biti oštećene.

FOTO: Pixabay/Ilustracija

“Pravila STO do sada su smatrana neprikosnovenim, što je situaciju držalo pod kontrolom. Ako ova pravila više ne budu važila, onda bi bilo koja prognoza i bilo koje očekivanje u svetskoj trgovini bili potpuno besmisleni”, kaže Dat.

On ukazuje na činjenicu da su dva savetnika američkog predsednika Piter Navaro i Robert Lajthajzer veoma skeptični prema STO.

“Ne mislim da su američke pritužbe na STO zasnovane na činjenicama”, navodi Pušan Dat.

U određenim sektorima je primetan visok stepen protekcionizma, poput poljoprivrede. Evropske carine protiv SAD su prilično niske, a isto je u Kanadi i Japanu.

“Međutim, Tramp bira sektor gde su tarife visoke zbog spleta faktora i onda to koristi kao pregovaračku taktiku”, naglašava Dat.

On savetuje druge zemlje da ne čine ustupke, jer će ih Tramp prihvatiti i tražiti sve više, smatrajući da su pokazatelj slabosti.

FOTO: Torange.biz/Ilustracija

“Smatram da EU, Kina i Kanada čine ispravne korake pregovarajući sa pozicije sile”, poručuje Dat, a prenosi “Sputnjik”.

Ako dođe do većeg trgovačkog konflikta između SAD i Kine, veću štetu će imati Kina, jer ona mnogo više zavisi od izvoza. SAD su u većoj meri samodovoljne, jer ne zavise ni od izvoza ni od uvoza.

Bez ovog od 5. jula nećete moći da registrujete automobil!

“Trgovački rat će se osetiti kroz povećanje cena, a kompanije, posebno transnacionalne korporacije koje posluju na globalnom nivou, suočiće se sa cepanjem prethodno uspostavljenih proizvodno-distributivnih lanaca, ostajaće bez bitnih karika i zbog toga će imati brojne probleme”, ističe Dat.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.