Stižu venom i vajper: Češka kupuje helikoptere koje koriste američki marinci

Izvor: B92, 16.Dec.2019, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stižu venom i vajper: Češka kupuje helikoptere koje koriste američki marinci

Prag -- Ministarstvo odbrane Češke saopštilo je da je u četvrtak potpisan ugovor o nabavci 8 višenamenskih helikoptera UH-1Y venom i 4 borbena helikoptera AH-1Z vajper.

Ovaj sastanak češke i američke delegacije predvodili su ministri odbane Lubomir Metnar i Mark Espero. Vrednost helikoptera je 650 miliona dolara bez PDV-a, a to će se otplaćivati do 2024. godine. Helikopteri će biti u službi češke vojske do kraja 2023, rekao je češki ministar odbrane.

Američki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predlog međuvladinog sporazuma Češka je prihvatila u obliku razmene pisama ponude i prihvatanja.

U cenu je, osim helikoptera, uračunata i početna obuka pilotskog i tehničkog osoblja, rezervni delovi, različita oprema, simulator za obuku, kao i naoružanje i municija.

Kako je istakao češki ministar, traženo je da u ovom programu snažno učestvuju češke firme. Zahtevano je da to bude u vrednosti 30 procenata ukupnog ugovora a, kako je izjavio Metnar, dobijeno je i više od toga. Sporazumi između proizvođača helikoptera Bela i čeških kompanija LOM Praha, VTÚ, Rej servis, Aero vodohodi i VR grup već su potpisani.

Američki Stejt department odobrio je prodaju helikoptera UH-1Y Češkoj još oktobra 2017. godine, tada je planirana nabavka 12 ovakvih helikoptera, a u igri je bio i italijanski AW139M, piše portal Tango siks.

Međutim, u februaru 2018. tender je, kako je zvanično saopšteno, poništen kako bi se redefinisale specifikacije za odabir novog tipa helikoptra. Ipak smatra se da je tome doprinelo i to što tada novoizabrana vlada nije imala dovoljno vremena da donese plan finanijske podrške projektu.

Postupak kupovine ponovo je pokrenut početkom ove godine, a pojedini češki mediji objavili su da se sigurno kupuje helikopter američke proizvodnje i da je najverovatnije to Blek Hok. U junu ove godine SAD su zvanično ponudile 12 helikoptera UH-60M za 570 miliona dolara i 8 UH-1Y i 4 AH-1Z za 630 miliona dolara.

Česi prvi strani kupci venoma

Češka je u avgustu odlučila da se nabave UH-1Y i AH-1Z, 12 kupljenih helikoptera se smatraju samo prvom etapom nabavke jer postoje planovi da se kupi ukupno 30-35 letelica koje bi u češkoj vojsci zamenile ruske transportne Mi-8 i Mi-17 kao i desantno-jurišne Mi-35.

Češka je postala prvi strani kupac helikoptera UH-1Y venom, koji se proizvodi od 2007. godine, a jedini dosadašnji korisnik jesu američki marinski korpusi, koji su poslednji od 160 naručenih helikoptera dobili aprila 2018. godine.

Kada je u pitanju AH-1Z vajper, Češka je treći strani naručilac ovog tipa helikoptera.

Prvi je bio Pakistan, koji je naručio 12 primeraka ali mu, zbog obustavljanja vojne pomoći SAD, helikopteri za sada nisu isporučeni i uskladišteni su.

Prošle godine 12 AH-1Z helikoptera naručio je i Bahrein, sa rokom isporuke 2022-2023.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.