Stiže još 15.450 dinara pomoći: Država ih uplaćuje posle praznika, poznat i datum

Izvor: B92, 26.Apr.2021, 11:39

Stiže još 15.450 dinara pomoći: Država ih uplaćuje posle praznika, poznat i datum

Beograd -- Druga polovina minimalca u okviru trećeg paketa državne podrške privredi biće isplaćena 10 maja.

Ovo je danas najavio ministar finansija Siniša Mali.

Reč je o 15.450 dinara, a u sličnim terminima u junu trebalo bi da bude isplaćeno još toliko - za majsku platu. Prethodno je 8. aprila isplaćeno prvih 15.450 dinara koje firme dobijaju od države za plate radnicima.

Treći paket predviđa isplatu polovine minimalne zarade za tri meseca, od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << marta i to za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća.

Taj deo privrede zapošljava oko 1,5 miliona ljudi, a za tu meru je iz budžeta Srbije izdvojeno 69,8 milijardi dinara. Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji su za privrednike automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog.

Poslodavci koji uzmu pomoć ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i nemaju pravo isplate dividendi.

Takođe, od 28. aprila do 15. maja, elektronskim ili telefonskim putem, počinje prijavljivanje građana za pomoć od 60 evra, dok će penzionerima, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pomoć biti uplaćena bez podnošenja prijave.

Najstarijim građanima će već 6. maja biti isplaćeno prvih 30 evra, 7. maja pomoć dobijaju korisnici socijalne pomoći, a od 12. maja svim ostalim građanima biće isplaćeno 30 evra, rekao je Mali u nedelju gostujući na TV Prva.

Dodatna pomoć sleduje i nezaposlenima koji će, pored 60 evra za sve građane, dobiti i dodatnih 60 evra u junu. Takođe, treće nedelje maja dodatnu pomoć od 100 evra dobiće i građani na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu. Nezaposleni građani na KiM dobiće 200 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.