Stiropor se vraća na velika vrata - spas za čak 14 fabrika VIDEO

Izvor: B92, 19.Mar.2019, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiropor se vraća na velika vrata - spas za čak 14 fabrika VIDEO

Beograd -- Stiropor se u građevinarstvu vraća na velika vrata. To mu je omogućila izmena Pravilnika o bezbednosti od požara spoljnih zidova.

Izmenom pravilnika stiropor će moći da se koristi u izgradnji objekata do 22 metra visine, umesto samo prizemnih objekata, što je bila praksa do sada.

Takođe, ova odluka je spasonosna za ukupno 14 fabrika za proizvodnju stiropora, koje su zbog pravilnika koji je do sada važio zapale u velike finansijske probleme.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da će ovo za fabrike mnogo da znači, jer ako se dozvoli da stiropor bude ugrađivan to će biti značajan pomak i za njegovu proizvodnju i za ljude koji rade u proizvodnji.

"Stiropor je poznat kao termoizolacioni materijal koji se upotrebljavao pretežno na individualnoj stambenoj izgradnji. Da bi se ugradio na stambene objekte ovog gabarita on mora da poseduje ateste - da je proces polimerizacije zaustavljen, da je samogasiv i da, u slučaju požara, ne razvija otrovne gasove. Svi ekološki materijali koji se ugrađuju po novim propisima moraju da imaju nova svojstva", kaće Rodić.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.