Stigli smo Crnu Goru po platama, bićemo jedini u Evropi u plusu

Izvor: B92, 13.Jun.2020, 23:25

"Stigli smo Crnu Goru po platama, bićemo jedini u Evropi u plusu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Crna Gora pre nekoliko godina imala za 160 evra veću prosečnu platu nego Srbija, ali da ih je Srbija sada stigla.

- Tako isto kažem da ćemo imati i platu od 900 evra do kraja 2025. godine - istakao je Vučić za TV B92 i dodao da to može da kaže zato što je to preračunao sto puta pre nego što je izneo u javnost.

Vučić kaže i da je optimista da će naša zemlja biti jedina u Evropi u plusu po privrednom rastu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove godine i objašnjava da je to zasnovano na osnovu uvećanih javnih investicija, odnosno ulaganja države.

"Imaćemo svakako problem ove godine, ali bićemo najbolji, u to nema sumnje po pitanju direktnih stranih investicija, iako će biti značajno manje nego prošle godine", naveo je on i dodao i da ćemo imati problema sa izvozom zbog ova četiri meseca i problema koji u Nemačkoj postoje sa automobilskom industrijom za koju mnoge naše kompanije prave delove.

Predsednik kaže da ne možemo da računamo na veće investicije i izvoz nego prošle godine, ali da možemo na veću potrošnju i da je zato država dala po 100 evra građanima i uvećala plate i penzije, kao i da očekuje značajno uvećanje državnih investicija u puteve i pruge.

- Takođe, želimo da pomognemo privatnom sektoru kroz garantne šeme sa komercijalnim bankama. Fond za razvoj je već doneo odluke za 45 miliona koje treba da da za uvećanje likvidnosti i solventnosti naših preduzeća. Imaćemo još i korporativne obaveznice kako bismo osnažili i deo naših preduzeća poput Puteva Srbije ili EPS-a, ali i privatne kompanije koje žele da podstiču izvoz i ulažu u regionu - rekao je Vučić.

Upitan da li će biti rebalansa budžeta, Vučić je rekao je bi to mogao samo da bude pozitivan rebalanas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.