Stigla ponuda na tenderu za istraživanje nafte i gasa u Dinaridima

Izvor: B92, 10.Sep.2019, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigla ponuda na tenderu za istraživanje nafte i gasa u Dinaridima

Zagreb -- Agencija za ugljovodonike (AZU) primila je ponudu na tenderu za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika području Dinarida.

Kako pišu hrvatski mediji pozivajući se na saznanja iz AZU, danas u podne je istekao tender za prijem ponuda, a okvirni rok za izdavanje dozvola je decembar ove godine.

"Zadovoljni smo, jer je pristigla ponuda, da je i ovaj tender uspešno okončan, a ne treba zaboraviti da se radi o još uvek neistraženom području. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Takođe smo zadovoljni jer su svi tenderi za kopneni deo Hrvatske dobro prošli", naveli su za Hinu iz AZU, nakon otvaranja ponude.

Sada, kažu, treba videti da li je ponuda u skladu s pravilima, ne navodeći detalje o ponuđaču. Komisija za sprovođenje tendera za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika na području Dinarida proučiće i oceniti da li je ponuda u skladu s pravilima nadmetanja.

Hrvatska vlada je krajem januara ove godine donela odluku o pokretanju postupka raspisivanja tendera za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika na području Dinarida, i to za četiri istražna prostora, ukupne površine 12.134 kvadratna kilometra na području Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

Istražni period traje pet godina. Iz istražnih prostora isključeni su nacionalni parkovi te su prostori odmaknuti od obalne linije i državne granice s Bosnom i Hercegovinom.

Prema podacima iz tendera, dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika biće dodeljena odabranom ponuđaču na period od najviše trideset godina, koje se sastoji od istražnog i razdoblja eksploatacije.

Na području Dinarida do sada je, inače, snimljeno ukupno 545,98 kilometara 2D seizmičkih podataka. Prva istražna bušotina izrađena je 1959. godine, a nekoliko njih pokazalo je potencijal s pojavom nafte i gasa. Sva istraživanja radila je kompanija INA.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.