Stigla dozvola: Dobijamo još 16 vetrogeneratora najmodernije tehnologije

Izvor: B92, 16.Jun.2021, 08:59

Stigla dozvola: Dobijamo još 16 vetrogeneratora najmodernije tehnologije

Kovačica -- Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić posetio je danas Vetroelektranu "Kovačica".

Tom prilikom je investitoru, kompaniji Enlight K2 Wind, uručena građevinska dozvola za izgradnju novog vetroparka Pupin, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Bjelić je istakao da je u proteklih pet godina na teritoriji Vojvodine investirano 700 miliona evra u izgradnju sedam vetroparkova snage 398 megavati.

Prema dozvoli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju je za vetroelektranu "Kovačica" izdao Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, planirana je izgradnja 16 vetrogeneratora najmodernije tehnologije, ukupne snage 95,5 magavata.

Pančevo dobija vetropark kapaciteta 60 turbina, visine i do 250 metara

Procenjeno je da će godišnja proizvodnja biti 255 kilovat-časova zelene električne energije, a novi objekat bi trebalo da bude završen u drugoj polovini 2023. godine.

Bjelić je istakao da pokrajinski sekretarijat za energetiku kao na partnere gleda na domaće i strane investitore, koji žele da investiraju u vetroelelektrane.

Naveo je i da je usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije dalo jasan signal da su investitori u oblasti obnovljivih izvora energije poželjni i da pokazuje pravac u kom se kreće energetska politika Srbije.

"Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da u zakonskim okvirima i rokovima izađemo u susret svim investitrima koji su zainteresovani da razvijaju projekte poput ovog u Kovačici", kazao je Bjelić.

Zašto sunce i vetar ne mogu zameniti ugalj, gas i naftu?

Istakao je da danas, kada se obelezava Dan vetra, možemo da vidimo kolika je snaga vetroparka izgrađenog u Kovačici.

Direktor kompanije New Energy Solutions koja upravlja ovim vetroparkom, Miloš Colić je rekao da je saradnja sa resornim pokrajinskim sekretarijatom odlična, te da su svi postupci za dobijanje dozvola za izgradnju vetroparka uspešno okončani.

"Gledamo u budućnost zelene Srbije i u najave da će do 2040. ukupna energija dolaziti iz obnovljivih izvora i tu mi kao privatna kompanija vidimo svoje mesto“, naveo je on.

Vetroelektrana "Kovačica“, snage 104,5 magavata, druga je po veličini u našoj zemlji i proizvodi struju za 68.000 domaćinstava.

U njenu izgradnju uloženo je 189 miliona evra i prva je nova elektrana koja je posle skoro 30 godina puštena na prenosni sistem električne energije.

Domaćinstva u Srbiji će moći da proizvode solarnu energiju, u pripremi novi zakon

Događaju je prisustvovao i predsednik opštine Kovačica Jaroslav Hrubik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.