Štedimo, a u stvari sve naopako: Koristimo sijalice koje nam štete, a to ni NE ZNAMO

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Nov.2017, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štedimo, a u stvari sve naopako: Koristimo sijalice koje nam štete, a to ni NE ZNAMO

Naučnici utvrdili posledice

Zemlja je sve više zagađenja veštačkom svetlošću, a taj fenomen pogoršava nova tehnologija proizvodnje sijalica sa svetlećom diodom (LED), pokazuje analiza satelitskog posmatranja koja potvrđuje rast svetlosnog zagađenja što deluje na ljudsko zdravlje, životinje i biljke.

Pročitajte i:

Naučnici čiji su radovi objavljeni u časopisu „Science Advances“, utvrdili su da se od 2012. do 2016. osvetljenost planete >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << povećavala, i po količini i po jačini, oko 2 posto na godinu.

Zagađenje veštačkom svetlošću događalo se gotovo svuda na Zemlji, upozorio je glavni autor studije Kristofer Kiba, iz instituta GFZ za geofizičko istraživanje u Potsdamu u Nemačkoj.

Ova studija je među prvima koje iz svemira ispituju efekte prelaza na LED sijalice koje troše puno manje električne energije.

Rezultat je pokazao da su uštede zahvaljujući toj novoj tehnologiji puno manje od očekivanih.

Budući da LED sijalice proizvode istu količinu svetlosti s puno manje električne energije, stručnjaci su mislili da će se troškovi za javnu rasvetu u gradovima smanjiti. Ali naučnici su zaključili da se ušteđen novac ulagao u postavljanje većeg broja spoljnih rasvetnih tela.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.