Stan na Egeju kao garsonjera u Borči, požurite

Izvor: B92, 22.Mar.2019, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stan na Egeju kao garsonjera u Borči, požurite

Investicija koja bi mogla da vam donese uživanje, ali i dodatnu zaradu.

Ovako mnogi zamišljaju posedovanje turističke nekretnine, koja bi vlasniku i njegovoj porodici obezbedila nezaboravne trenutke odmora i gazdi pružila mogućnost da uz izdavanje dođe do ekstra keša.

U poslednje vreme, pored apartmana na Zlatiboru i Kopaoniku, mnogi građani Srbije kupuju nekretnine u Grčkoj. Kako ističu stručnjaci koji se bave ovom oblašću, sada je poslednji trenutak da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pazarite neki stan u Solunu ili na obali mora po nižim cenama, jer nekretnine u Grčkoj postaju sve skuplje.

"Većina kupuje stan kao investiciju sa idejom da ga izdaje, turistima, ali i studentima", kaže Ana Pavlica Majorov iz jedne grčke agencijeza nekretnine, koja ima predstavništvo i u Beogradu. - Građani Srbije kupuju i apartmane na moru da bi imali vikendicu, mesto za letovanje, kao i da ga tokom letnje sezone izdaju poznanicima, sugrađanima... Ipak, možda je još bolja investicija stan u Solunu, jer može da se izda tokom cele godine. Recimo, imam primere ljudi čija deca studiraju u Solunu i oni su pre nekoliko godina kupili povoljno stan, renovirali ga, kada je dete diplomiralo, prodali su ga i čak zaradili.

Cene nekretnina na severu Grčke se kreću od 800 evra po kvadratu, pa naviše. Recimo, u svakom trenutku može da se kupi stan u Solunu za 30.000 evra, dok apartman pored mora košta od 25.000 evra, što je po vrednosti na nivou garsonjere u, recimo, naselju Borča.

Građani Srbije ne plaćaju veći porez od Grka, a godišnji čak i ne plaćaju jer nemaju primanja u ovoj zemlji! Dakle, kada kupe stan, naši građani plate porez od tri odsto, a uknjižba, katastar, agencijska provizija i prebacivanje računa koštaju još 10 odsto vrednosti stana. Kada sve završe, jednom godišnje plaćaju 50 evra knjigovođu koji vodi sve papire i račune.

Ipak, ako nekretninu izdajete, morate da u obzir uzmete i to da ćete morati da angažujete nekoga ko će dočekivati goste, čistiti smeštaj, a treba i na razne načine pronaći turiste koji bi došli kod vas, pišu Večernje novosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.