Šta nam donosi članstvo u međunarodnim finansijskim institucijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2019, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nam donosi članstvo u međunarodnim finansijskim institucijama

Srbija je ovih dana dobila sertifikat kojim se potvrđuje da je zvanično postala neregionalni član Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB), što će joj omogućiti pristup povoljnim kreditnim sredstvima i posebnim fondovima banke za realizaciju prioritetnih projekata, a u skladu sa opredeljenjem Vlade da pokrene novi investicioni ciklus u narednom periodu, kažu predstavnici nadležnih institucija.

AIIB je počela sa radom u januaru 2016. godine i kao relativno nova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << multilateralna razvojna banka, sa kapitalom od 100 milijardi američkih dolara prvobitno je osnovana da bude regionalna finansijska institucija, ali joj je pristupio i veliki broj članica izvan azijsko-pacifičkog regiona. Među njima su Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Holandija, Španija i druge, tako da Banka ima međunarodni karakter i trenutno broji 100 država članica.

Već u junu 2016. godine banka je odobrila prva četiri zajma Bangladešu, Indoneziji, Pakistanu i Tadžikistanu, u iznosu od ukupno 509 miliona dolara, a do danas se broj zemalja-korisnika kredita značajno povećao (Indija, Kambodža, Turska, Nepal, Šri Lanka, Oman, Filipini, Azerbejdžan, Egipat, Gruzija, Mjanmar).

Banka podržava kreditno finansiranje infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja, energetike, telekomunikacija, vodosnabdevanja, otklanjanja posledica poplava, klizišta i klimatskih promena i pruža finansijsku podršku formiranju investicionih, infrastrukturnih i zelenih fondova, što će i Srbiji omogućiti apliciranje za kredite i pristup posebnim fondovima banke za realizaciju infrastrukturnih i drugih prioritetnih projekata, kažu za Tanjug u Ministarstvu finansija.

Članstvo u međunarodnim finansijskim institucijama, omogućilo je Srbiji finansijsku podršku za realizaciju značajnih projekata širokog spektra, ukazuju.

"Svaka banka ima svoje kriterijume za ocenu prihvatljivosti projekata i određivanje prioriteta za kreditno finansiranje, u skladu sa svojom praksom i politikom prilagođavanja promenama razvojnih izazova, ekonomskih i društvenih prioriteta", navode u Ministarstvu finansija.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) objašnjavaju da se Srbija prijavila za članstvo u Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci 2018. godine, a nakon ispunjenja svih neophodnih procedura i uslova za članstvo, u avgustu ove godine postala je zvanična članica ove finansijske institucije.

Srbija i sada ima pristup povoljnim kreditima za realizaciju prioritetnih projekata, koji se sprovode u saradnji sa kineskim kompanijama i kineskom Export-Import Bankom kao kreditorom, podsećaju u NBS.

"Članstvom u Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci napravljen je još jedan korak u pravcu ostvarivanja pozitivnih uticaja na našu privredu. Ova institucija zemljama članicama daje finansijsku i tehničku podršku kako bi podstakla razvoj infrastrukture i drugih sektora", kažu u NBS za Tanjug.

Fokus je na finansiranju infrastrukturnih projekata po povoljnim uslovima, putnoj infrastrukturi, energetici, vodosnabdevanju i generalno prioritetnim projektima koji znače i bolje uslove poslovanja i života.

Na ovaj način stvaraju se uslovi i za smanjenje izloženosti prema jednom kreditoru i obezbeđuje veća konkurentnost kreditnih ponuda.

Članstvo u Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci takođe je i svojevrsna potvrda tradicionalno dobrih i bliskih odnosa Kine i Srbije, kojima značajno doprinosi odlična saradnja između Narodne banke Srbije i Centralne banke Kine, ističu u NBS.

"Ova odlična saradnja potvrđena je 2016. kada su dve banke potpisale bilateralni valutni svop aranžman koji omogućava razmenu nacionalnih valuta, a koji ujedno predstavlja potvrdu brzorastućih investicija i trgovinskih odnosa. Od januara 2015. godine, kineski juan je uvršten na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu u Srbiji, čime je dat doprinos povećanju međusobne trgovinske i ekonomske saradnje".

Srbija je takođe i deo projekta "Jedan pojas-jedan put", koji će dodatno povećati značaj povezanosti Srbije sa Azijom.

Vlada Srbije prepoznala je sve veći značaj ekonomske saradnje sa azijskim zemljama, pre svega sa Kinom, zbog čega je potpisan i veći broj trgovinskih sporazuma, objašnjavaju u NBS.

Po tom osnovu u prethodnih nekoliko godina imamo rastući trend azijskih investicija u Srbiji, i to ne samo u vidu kredita za izgradnju infrastrukture i za projekte energetske efikasnosti, već i u vidu stranih direktnih investicija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta Srbiji donosi članstvo u međunarodnim FINANSIJSKIM INSTITUCIJAMA

Izvor: Blic, 27.Okt.2019

Srbija je ovih dana dobila sertifikat kojim se potvrđuje da je zvanično postala neregionalni član Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB), što će joj omogućiti pristup povoljnim kreditnim sredstvima i posebnim fondovima banke za realizaciju prioritetnih projekata, a u skladu sa opredeljenjem...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.