Srpski motori na sajmu u Abu Dabiju, svrstali nas među najjače svetske sile

Izvor: B92, 27.Feb.2021, 16:49

Srpski motori na sajmu u Abu Dabiju, svrstali nas među najjače svetske sile

Srpski Green Power Turbine Systems (GPTS) predstavio je turbomlazne i turboprop motore na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "IDEX 2021" u Abu Dabiju.

Ta kompanija predstavila je na IDEX-u, u saradnji sa kompanijom EDePro, premijerno svoje nove projekte turbomlaznog i turboprop motora, prenosi Tango six.

To je prvi nastup GPTS na najvećem bliskoistočnom sajmu naoružanja.

"Premijerom familije ovih motora Green Power Turbine Systems prikazala je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sposobnost da u Srbiji napravi najkompleksnije motore koji po karakteristikama staju rame uz rame sa tek nekolicinom svetskih proizvođača", kažu u toj kompaniji.

Turbodžet motori se koriste za pogon dronova i krstarećih raketa dok turboprop ima glavnu upotrebu kod bespilotnih letelica i helikoptera.

Takođe, ističu da izuzev pet najjačih svetskih sila, ne postoji država koja proizvodi turbo motore sopstvenim originalnim dizajnom, kao i da je GPTS to upravo postigao i premijerno prikazao na sajmu.

Turboprop TPE 200 nastao je daljim razvojem motora TSE 200.

Predstavljena je i porodica turbomlaznih motora TJE 200 i TJE 45.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.