Srpski milioneri neće ni da čuju da plaćaju veći porez  zbog krize

Izvor: Blic, 31.Avg.2011, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski milioneri neće ni da čuju da plaćaju veći porez zbog krize

Najbogatiji ljudi u Srbiji ne misle da treba da plaćaju veće poreze, a još manje da sami treba da pozovu Vladu da ih dodatno oporezuje kako bi pomogli u rešavanju finansijskih problema u državi. U tome se veoma razlikuju od milionera u SAD i Evropi.

Apel da administracija uvede veće poreze bogatima prvi je uputio američki milijarder Voren Bafet, a nedelju dana kasnije i najbogatiji Francuzi.

Bafet je svoj predlog istakao u „Njujork tajmsu", a specijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << doprinos je vrlo brzo u pismu vladi ponudilo i 16 direktora iz Francuske, naslednica kozmetičkog giganta „Loreal" Lilijan Betankur i predsednik avio-kompanije „Er Frans".

Pismo najbogatijih u Srbiji bi moglo da glasi da Vlada pomoć treba da traži na drugoj strani. Od Miroslava Miškovića i Milana Beka nismo dobili odgovor, ali anketa „Blica" pokazuje da je malo onih koji pomišljaju da se oporezivanjem vidljivog luksuza pomogne ministru finansija u punjenju budžeta. Oni koji takav potez i opravdavaju, pred Vladu, koju oštro kritikuju, postavljaju uslove.

Miroljub Aleksić, vlasnik „Pionira", hotela „Izvor" u Aranđelovcu i još oko 15 preduzeća, kaže da pitanje većeg oporezivanja treba postaviti u „nekoj uređenoj zemlji".

- Ovde to treba pitati kad bude vladala disciplina i odgovornost. Koga da više oporezujete? One što imaju jahte i nekretnine u inostranstvu ili preduzetnike što jedu s radnicima u menzama, rade po 15 sati dnevno i sve što zarade ulože ovde?

Prevelika javna potrošnja, neverovatan broj taksa i poreza, te poklanjanje stranim firmama najvažnijih resursa, uz enormne stimulacije, učinili su domaće privrednike građanima drugog reda - kaže Aleksić za „Blic".

Biznismen Zoran Drakulić i ne misli da je bogat:

- Ako se neko bavi proizvodnjom koja zahteva stalno ulaganje i ako uzimate kredite da bi radili, onda niste bogati.

Tek kad budem imao uslove za rad kao što ih ima Bafet u Americi, onda mogu da razmišljam o predlogu za veće oporezivanje bogatih - rekao je Drakulić za „Blic".

Uspešni biznismeni u Srbiji smatraju da bi dodatni porezi za kompanije danas bili samo loš signal za investitore, a ocena je i da rešenje za probleme u zemlji treba tražiti na drugoj strani.

- „MK grupa" i većina velikih kompanija redovno plaćaju sve poreze i doprinose, a ne mislimo da su mali. Ključ za izlazak iz krize je da poreze počnu da plaćaju bogati koji su svoj imetak stekli tako što nisu plaćali poreze, te oni koji se bave sivom ekonomijom ili koje poreski organi nemaju u evidenciji.

Trebalo bi napraviti i pravi pregled o stvarnom imovinskom stanju, i pojedinaca i kompanija - kaže za „Blic" Miodrag Kostić.

Kostić smatra da treba imati u vidu stimulativnu politiku oporezivanja za sve koji zapošljavaju veliki broj radnika i reinvestiraju dobit u Srbiju, ali i destimulativnu politiku oporezivanja za sve one koji žele da izvlače dobit i bogatstvo koriste u neproizvodne svrhe.

Nešto blaži stav ima Miroslav Bogićević, koji je vlasnik Mlekare Šabac, više od 10 rudnika, te Fabrike akumulatora „Sombor" i još nekoliko kompanija. U izjavi za „Blic", on kaže da oni koji imaju više treba da podnesu veći teret, ali da je prethodno potrebna pomoć privedi.

- Treba omogućiti jeftinije kredite. U svetu su godišnje kamate između 2-2,5 odsto, a mi toliko plaćamo mesečno.

Potrebno je da bar obrtna sredstva dobijamo po povoljnijim kamatama. Za osam meseci sam izgubio 20 miliona evra u izvozu jer se kurs pomerio sa 107 na 98 dinara - kaže Miroslav Bogićević.

Ekonomisti istovremeno kažu da je budžet toliko prazan da bi država jedva dočekala priliv od najbogatijih, ali da su joj čvrsto vezane ruke.

- Bogati u Srbiji delimično finansiraju stranke, pa je logično da onaj ko dođe na vlast ima potrebu da finansijerima zahvali, a ne da ih opterećuje. Najnoviji primer je porez na imovinu, koji će za obične građane biti veći, ali koji je za najbogatije doneo značajne povlastice. Zakon je vlasnicima vila ostavio prostor da nekretnine registruju kao imovinu preduzeća, za šta je poreska stopa ostala ista - kaže profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubomir Savić.

Veće oporezivanje bogataša nedavno je tražio i predsednik Boris Tadić, koji je poručio Vladi da dodatno oporezuje najveće bogataše kako bi i oni podneli teret krize. Od tada je prošlo oko godinu dana, a kako su nam potvrdili u Vladi, veći porez za bogate do sada nije bio tema nijedne sednice.

- Da li će biti u budućnosti, ne znamo - rekli su u kabinetu premijera Cvetkovića.

Povezane vesti: Milijarder Voren Bafet traži veće poreze za superbogataše Kostić i Drakulić: Besmisleno dodatno oporezivanje Kako bogataši izvlače pare iz Srbije Naši bogataši nemaju ništa vredno na svoje ime u Srbiji

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.