Srpski biznismen na korak od uprave Kraša: Nastavlja se kupovina akcija, sprovedeni koraci UZDRMALI HRVATE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2019, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski biznismen na korak od uprave "Kraša": Nastavlja se kupovina akcija, sprovedeni koraci UZDRMALI HRVATE!

Prema poslednjim podacima Središnje klirinške depozitarne agencije za sredu, Kappa Star Limited, holding kompanija u vlasništvu Nebojše Šaranovića, putem računa RBA Austrija došla je do 8,75 odsto vlasništva

Ako bi dostigao 10 odsto vlasništva u "Krašu", što je sasvim realna opcija jer mu prema zvaničnim podacima fali još 1,25 odsto akcija, a prema nezvaničnim saznanjima već je i premašio ovu granicu, Nebojša Šaranović nesumnjivo bi dobio više nego značajna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prava u upravljanju ovom hrvatskom kompanijom.

Jedna je priča to što hrvatskoj javnosti ne bi prijalo da srpski privrednik ima ozbiljna ovlašćenja u Krašu koji važi za tamošnji industrijski i nacionalni simbol, a sasvim druga to što kažu Zakon o preuzimanju akcionarskih društava i ostali propisi koji regulišu rad akcionarskih kompanija.

Branislav Jorgić, vlasnik istoimene brokerske kuće i dugogodišnji učesnik na srpskom tržištu kapitala objašnjava da 10 odsto akcija u "Krašu" zapravo znači mnogo toga dobrog po akcionara sa tolikim udelom.

- U tom slučaju ne bi bio moguć takozvani squeeze-out, odnosno prinudni otkup akcija manjinskih akcionara bez njegove saglasnosti, a morali bi da mu ponude i mesto u organima upravljanja Kraša. Takođe, dobio bi pravo da saziva Skupštinu akcionara i predlaže dnevni red - objašnjava sagovornik.

Praktično u slučaju Kraša, to bi značilo da Šaranović sada može da traži mesto u upravi, što znači i mogućnost uticanja na odluke kompanije. Takođe, Šaranović kao značajan akcionar, mogao bi da utiče i na izbor tema o kojima bi odlučivala Skupština, a njegov potpis bio bi neophodan i u slučaju da neki od akcionara hoće prinudno da otkupi akcije od manjinskih akcionara.

Jorgić kaže da je Šaranović sa sadašnjih, zvaničnih, 8,75 odsto vlasništva već postao jedan od značajnijih deoničara "Kraša", ali da još ne može da vodi poslovnu politiku kompanije, jer postoji još značajniji akcionar.

- Mesna industrija braće Pivac ima nešto više od 30 odsto akcija, a tu je i udruženje malih akcionara sa 18 odsto. Oni su najavili moguće zajedničko delovanje, pa bi tako zajedno praktično bili većinski vlasnici - objašnjava Jorgić u razgovoru.

, a informacije od petka verovatno će pokazati kako su i prešli deset odsto, odnosno 100 miliona kuna (oko 13,5 miliona evra). Hrvatski mediji spekulišu da Šaranović verovatno već ima više od 10 procenata vlasništva "Kraša", a promet i trgovanje Kraševim deonicama na Zagrebačkoj berzi narednih dana će pokazati ide li prema 25 odsto vlasništva i kontrolnom paketu akcija.

Oni navode da je, prešavši prag od 5 odsto vlasništva, Kappa Star Limited od "običnog" deoničara koji može doći na skupštinu i posmatrati šta se događa postao "kvalifikovani deoničar", koji ima pravo da saziva glavne skupštine, kao i pravo da objavljuje dnevni red Skupštine. Uz to, kvalifikovani deoničar ima pravo da zatraži vanrednu reviziju poslovanja društva.

Jorgić navodi da Nebojša Šaranović može da nastavi kupovinu akcija i pokuša preuzimanje "Kraša", ali bi to bio dugotrajan, komplikovan i neizvestan proces. Smatra da su mogućnosti za tako nešto male, imajući u vidu i neprijateljsko okruženje koje vlada.

- Postoji i druga opcija – pošto je cena akcija u kratkom roku skočila sa 380 na 900 kuna, Šaranović može da odluči da sada proda deonice i tako zaradi pristojne pare, što bi bila klasična berzanska trgovina - ističe Branislav Jorgić i ocenjuje da cena akcije od oko 900 kuna nije realna "imajući u vidu poslovne parametre Kraša".

Ipak, deonice Kraša nastavile su da rastu. U prvim satima trgovanja ostvaren je ukupan promet od preko 27 miliona kuna, a cena je porasla na 915 kuna, što je 7,65 odsto više nego u petak.

Glavna novost u hrvatskim medijima juče je bila da su se poslednjih dana pojavila još dva vlasnička računa, oba preko Zagrebačke banke. Jedan od njih došao je do 0,4 odsto vlasništva, i od srede se ne povećava taj udeo, dok je drugi već na 1,89 odsto vlasništva, a u utorak je imao 1,2 odsto deonica. To znači da je investitor koji stoji iza tog računa takođe agresivno kupovao deonice početkom nedelje.

Kalkuliše se da možda Kappa Star Limited kupuje s novih računa, a možda se pojavio i novi, četvrti igrač.

Hrvatski mediji ozbiljno su se pozabavili i pitanjem ko je novi suvlasnik Kraša, pa je tako Poslovni dnevnik naveo da je Nebojša Šaranović "jedan od najpoznatijih poslovnih ljudi u Srbiji koji se retko može videti u javnosti, o njemu postoji samo par fotografija, a novinare izbegava čak i kod preuzimanja velikih kompanija koje su u fokusu javnosti".

Hrvatski mediji su izvestili kako je Šaranović bio i jedan od najbližih saradnika Miroslava Miškovića s kojim je osnovao najveće srpsko društvo Delta Holding.

BONUS VIDEO: KAKO JE NASTAO GASTARBAJTER? Tog oktobra 1968... (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.