Paprika iz Ravnja teška 423 grama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2017, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paprika iz Ravnja teška 423 grama

Pod pokroviteljstvom Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, u selu Ravnje, u nedelju su održani prvi po redu "Dani paprike", nova turistička i gastronomska manifestacija Mačve i Srema.

Gajenje paprike u Ravnju ima dugu tradiciju, a više od 70 odsto domaćinstava gaji papriku na ukupnoj površini od preko 150 hektara. Ravnjanci su nekoliko decenija posvetili stvaranju svoje sorte paprike koju često nazivaju "Ravnjanska kapija". Ona je najviše zastupljena na ravnjanskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njivama, a domaćice kažu da je odlična za ajvar. Zato je u okviru manifestacije održano i takmičenje u pravljenju najukusnijeg ajvara.

Specijalitete od paprike ponudila su udruženja žena i seoska turistička domaćinstva iz Mačve i udruženje žena iz Fruškogorja. Nekoliko ekipa iz Ravnja, Glušaca, Radenkovića i Crne Bare, od jutra je peklo papriku za ajvar. Degustacija je bila svima dozvoljena, ali priprema ajvara je bila takmičarskog karaktera.

Žiri je za najbolji ajvar proglasio onaj koji su spremile Ravnjanke iz ekipe "Zečice".

Ravnjanci su na manifestaciji izložili svoje najlepše i najbolje paprike, a stručna lica iz mitrovačke Poljoprivredne stručne službe izmerili su najtežu papriku. Bila je to crvena paprika Željka Kuzmanovića, koja je težila 423 grama.

"Udruženje povrtara "Ravnjanska kapija" ostvarilo je pravo na sredstva po konkursu koji je raspisala Agencija za ruralni razvoj, u cilju podrške udruženjima građana čija je delatnost u funkciji ruralnog razvoja i unapređenja poljoprivrede. Jedan deo dobijenih sredstava povrtari su usmerili na organizovanje manifestacije kojom su krunisali ovogodišnji rad na polju uzgoja paprike", direktor Agencije za ruralni razvoj Petar Samardžić.

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, a u kulturno-umetničkom programu su učestvovali mitrovački Folklorni ansambl "Branko Radičević", Narodni orkestar "Sirmijumarta", kao i domaći KUD "Mačvanski dukati".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.