Izvor: RTS, 22.Apr.2021, 07:01

Srbija zakoračila u energetsku tranziciju, šta to znači

Usvajanjem seta energetskih zakona, Srbija je praktično zakoračila u energetsku tranziciju. To podrazumeva ulaganja u zelenu energiju i konkurenciju na tržištu čiste energije, što bi trebalo da obezbedi i povoljnije cene. U zelenu ekonomiju uključeni su i privreda i građani.
Najviše je do sada uloženo u energiju vetra – 730 miliona evra: imamo osam vetroparkova, dva se grade, a novi najavljuju. Razvijaju se projekti - elektrana, solarnih, termalnih, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na biomasu i gas.

Sa novoformiranim "Udruženjem za obnovljivu energiju Srbije" potpisan je sporazum koji će ubrzati ulaganja.  
"Da postignemo i dostignemo našu viziju. A naša vizija je najmanje 40 procenata proizvedene električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora energije do 2040. godine. Ovaj protok znači i poziv investitorima", rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.
Danijela Isailović, direktorka "Udruženja obnovljivi izvori energije" navodi da treba raditi na promociji zelene energije, ali i na edukaciji građana.
"Osim povećanja udela obnovljive energije mi ćemo zajedno raditi na edukaciji građana i na promociji zelene enrgije", navodi Isailovićeva.
Investitori iz Nemačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izrala, Finske, Belgije zadovoljni su uslovima u našoj zemlji i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj najavljuju podršku zelenim projektima.
"Oni donose i standarde Evropske unije. A zašto je to važno? Zato što Srbija radi sve da uđe u Evropsku uniju. I jeste na evropskom putu, a jako važna oblast za njeno pristupanje je svakako oblast klimatskih promena i energetike i zelene ekonomije", navodi Kuna Adam, ambasador Belgije u Srbiji.
"Proleće 2021. donelo je mnoge promene u Srbiji, ne mislim na kovid. EBRD je primetio da se desio jedan veliki klik – pomak. A taj klik je zapravo bio promena brzine Srbije. Za one koji još koriste manuelni proces u vožnji automobila, Srbija je svoju brzinu prebacila u četvrtu. A sa usvajanjem paketa novih zakona, napravila je ogroman korak napred", kaže Žužana Hargitai, direktorka EBRD za Zapadni Balkan.
Povećanje udela obnovljive energije i unapređenje energetske efikasnost ključni su za otvaranje poglavlja 15 o eneregetici u procesu evrointegracija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.