Srbija za letove sa Morave spremila 5,7 mil EUR; Poznato i zašto baš Beč i Solun

Izvor: B92, 21.Okt.2019, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija za letove sa Morave spremila 5,7 mil EUR; Poznato i zašto baš Beč i Solun

Beograd -- Čiji avioni će ubuduće leteti sa aerodroma Morava moglo bi da bude poznato već 21. novembra, kada će biti otvorene ponude na upravo raspisanom tenderu.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, zainteresovane avio-kompanije leteće tri puta nedeljno od Kraljeva do Beča, tokom cele godine, kao i na sezonskoj liniji do Soluna, od 10. marta do 15. oktobra. I na ovu destinaciju je predviđeno da se leti tri puta nedeljno.

Ugovor se zaključuje do 31.12.2021. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, a za 2019. godinu biće isplaćeno do 35 miliona dinara. Tokom 2020. godine biće plaćeno do 320.000.000 dinara, dok je za 2021. predviđeno takođe 320 miliona dinara.

Ukupno, dakle, ugovor predviđa isplatu do 675 miliona dinara, odnosno oko 5,7 miliona evra.

Zainteresovani su u obavezi da u ponudi navedu ključno osoblje koji će angažovati u slučaju dodele Ugovora. Avio-kompanije moraće da imaju 4 osobe koje biti angažovane za održavanje vazduhoplova, 10 pilota i 15 kabinskog osoblja. takođe, ponuđač je dužan da obezbedi i 15 operativaca u kontakt centru.

Potencijalni prevoznici će morati da ispune i određene uslove, poput tog da raspolažu neophodnim finansijskim kapacitetom, odnosno da su zbirno u prethodne tri obračunske godine ostvarili poslovni prihod u ukupnom iznosu od minimum 1,2 milijarde dinara, kao i da u periodu od šest meseci pre objavljivanja poziva za podnošenje ponuda na Portalu javnih nabavki nisu bili nelikvidni, odnosno u blokadi.

Slično kao i sa tenderom za letove iz Niša, zainteresovana avio-kompanija mora posedovati jedan avion na teritoriji Republike Srbije, kao i jedan avion u rezervi na teritoriji Republike Srbije sa istim karakteristikama kao i osnovni avion. A glavna karakteristika jeste da se traži letelica sa minimum 70 putničkih sedišta.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, opslužno područje Aerodroma Morava pored grada Kraljeva, Užica i Čačka odnosno Raškog okruga, obuhvata i Kolubarski, Moravički, Pomoravski, Rasinski, Šumadijski kao i bez obzira na udaljenost Mačvanski okrug.

Dodaje se i da u ovom trenutku nema razvijene brze železničke ili drumske infrastrukture, kao alternative, koja bi omogućila povezivanje ovog regiona sa zemljama Evropske Unije i regiona sa prosečnim periodom putovanja manjim od tri sata. takođe, kaže se i da se na aerodromskoj infrastrukturi ne obavlja javni komercijalni civilni saobraćaj i da u ovom trenutku ne postoji visok stepen zainteresovanosti avio-prevoznika za obavljanjem saobraćaja.

Analizom potencijalnog razvoja tržišta, dodatnih investicija i stranih ulaganja zaključeno je da su zemlje koje treba povezati sa regionom Šumadije i Zapadne Srbije Austrija i Grčka, navodi se.

Linija koja bi povezala zapadni deo Srbije sa Austrijom omogućila bi dodatne investicije, kao i povezivanje dijaspore. Oko 450 kompanija iz Austrije u ovom trenutku posluje u Republici Srbiji i zapošljava više od 13.000 ljudi, dok je prema zvaničnim podacima statističkog zavoda Austrije zvanično registrovano 186.807 srpskih državljana u toj zemlji.

Sa druge strane, linija koja bi povezala zapadni deo Srbije sa Grčkom uticala bi na mogućnost značajnih investicija u ovom regionu, povezivanje dijaspore i razvoj turizma. Postoji više kompanija koja su u potpunom ili delimičnom vlasništvu grčkih državljana, a koje zapošljavaju preko 25.000 radnika. Takođe, objašnjava se, Grčka za Republiku Srbiju predstavlja drugu najvažniju destinaciju za turizam.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.