Srbija veliki potencijal za investiranje

Izvor: RTS, 23.Jan.2018, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija veliki potencijal za investiranje"

Za većinu zemalja Istočne i Jugoistočne Evrope 2017. je bila najbolja godina od 2010. u pogledu ekonomskog rasta, u proseku od oko tri odsto ili više, smatraju analitičari "Unikredit grupe". Za neke zemlje koje su brže rasle od proseka očekuje se umereno smanjenje rasta u 2018. i 2019. Iako će se rast kreditiranja verovatno usporiti, u nekim zemljama poput Srbije, Slovenije ili Mađarske on će se povećati. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Srbija se više ne vrti u krug kada je u pitanju ekonomski pravac. Sada smo uporedivi sa zemljama Istočne i Jugoistočne Evrope i jedino gde kasnimo je čišćenje bilansa neproduktivnih državnih preduzeća. Sledeći korak je okretanje ka budućnosti. To je pred hiljadu bankara saopštio naš ministar finansija na skupu "Juromani" u Beču.

"Učešće visoko vrednih usluga kod nas je izuzetno potcenjena. Prema tome modernizacija poljoprivrede, oživljavanje industrije i rast vioskovrednih usluga. Videli ste da zemlje koje najbrže rastu, Baltičke zemlje to uglavnom zasnivaju na IT sektoru, na modernim uslugama. Srbija ima dobre pretpostavke za to, ali mora još mnogo da se radi da bi se dobri primeri proširili i dali nam osnovu većeg povećanja zaposlenosti i rasta", kaže ministar finansija Dušan Vujović.
Banke su konzervativne institucije i nisu voljne da previše rizikuju međutima kako je Srbija smanjila i prepolovila broj nenaplativih kredita samo "Unikredit banka" spremna je da 2018. godine uloži sedama milijardi evra više nego što je to učinila 2017. godine.
Bankari se slažu da je Srbija veliki potencijal za investiranje jer je naš region profitabilniji od zemalja Zapadne Evrope.
"U Srbiji više nemamo sistemske probleme koje smo rešavali protekle dve godine i zato su poljoprivreda, zanatstvo i digitalni servisi, industrija, šansa za rast. Naravno, digitalizacija u bankarstvu unapređuje produktivnost i pružanje usluge klijentima, dok istovremeno smanjuje nivo troškova i olakšava predviđanja", kaže Karlo Vivaldi, direktor "Unikredit banke" za istočnu i jugoistočnu Evropu.
Prema njegovim rečima, digitalizacija je proces unapređenja prodaje na daljinu, povećava se i broj proizvoda i konatakata dostupnih preko digitalnih platformi. 
Ipak, koliko god Istočna Evropa stiže Zapadnu, to se neće desiti brzo. U Italiji je na računima italijanskih porodica dva godišnja bruto proizvoda te zemlje, dok je u Jugoistočnoj Evropi to tek četvrtina domaćeg bruto proizvoda.
"Pre ekonomske krize bogatstvo domaćinstava u Istočnoj Evropi je raslo dvostruko brže nego u Zapadnoj. Od 2015. to se ponovo događa. Jedan od razloga za postojeći jaz je i manje mogućnosti za rentno ulaganje u Istočnoj Evropi", kaže glavni ekonomista "Unikredit grupe",  Mauro Đorđo Marano.
Dobro okruženje i stabilnost regiona je važno za oporavak svake zemlje, a novina je da bankari sve više gledaju svaku zemlju ponaosob. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.