Srbija ulaže 400 milion evra u vodni transport

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Avg.2020, 15:04

Srbija ulaže 400 milion evra u vodni transport

Država u vodni transport ulaže 400 miliona evra, rekla je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović koja je s gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem razgledala postavljanje navigacionih bova na novosadskom sektoru Dunava.

Mihajlović je rekla, saopštio je njen kabinet, da će, zajedno s koncesijama, ta ulaganja iznositi pola milijarde evra i da su vodni koridori jednako važni kao i auto-putevi.

"Do 2012. nije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bilo ni ovoliko kilometara auto-puteva, rekonstruisanih pruga, niti razgovora o brzoj pruzi Beograd-Budimpešta, a da ne govorimo o ulaganjima u bezbednost plovidbe na Dunavu", rekla je ona i navela da je država 2012. u taj vid transporta uložila 11 miliona evra.

Dodala je da je Srbija jedna od retkih država koje obeležavju plovni put na Dunavu radi povećanja bezbednosti plovidbe.

Ministarka je najavila: "Gradićemo i brodsku prevodnicu na Tisi, kao što gradimo Đerdap 1 i 2".

"Nastavljamo sa ulaganjima u vodni saobraćaj, a to je moguće samo kada imamo stabilan i jak budžet koji može da garantuje velike infrastrukturne projekte", rekla je ona.

Navela je da "nijedno gradilište nije stalo u Srbiji" i da je "velika zainteresovanost investitora".

Gradonačelnik Novog Sada je rekao da su sklonjeni brodovi koji su deset godina propadali na Dunavu, rekavši da su to "simboli pljačkaške privatizacije prethodnih vlasti koje su dozvolile propadanje rečne flote".

Vučević je rekao i da je lokalna vlast juče razgovarala "s kineskom kompanijom o izgradnji novog mosta".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.