Srbija potpisala memorandum sa SEF, jedina u regionu

Izvor: B92, 14.Dec.2018, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija potpisala memorandum sa SEF, jedina u regionu

Premijerka Srbije Ana Brnabić i direktorka Svetskog ekonomskog foruma za Evropu i Evroaziju, Martina Larkin potpisale su memorandum o razumevanju.

Premijerka je rekla da je ovo do sada najbliži vid saradnje Srbije sa tom institucijom, te da memorandum predstavlja dobar znak za investitore i za domaću privredu.

Larkin je rekla da je primetan ekonomski napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnom periodu, a Brnabić navela da saradnja sa Svetskim ekonomskim forumom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << traje godinama unazad, a da je Srbija sada implementirala reforme i ojačala privredu koja je "iz dana u dan sve bolja".

"Pravac u kome se krećemo je iz ekonomije investicija ka ekonomiji inovacija, znanja i kreativnosti", rekla je ona.

Kako je istakla, ponosna je što je Srbija jedina zemlja u regionu koja je potpisala ovakav sporazum, što govori o zemlji koja je faktor stabilnosti koja može da ceo region "povuče" napred.

Predsednica Vlade istakla je da potpisivanjem ovog memoranduma Srbija dobija još jednog pouzdanog partnera u razvoju preduzetništva, podsticanju inovacija i ekonomije zasnovane na znanju dok je Svetski ekonomski forum dobio značajnog partnera u ovom delu Evrope.

Srbija je na ovaj način dobila još jednu potvrdu za ekonomske reforme koje je sprovela u prethodnom periodu. "Ovo je potvrda koliko Vlada Srbije gleda u budućnost i radi na tome da stvori uslove za razvoj i napredak koje nijedna generacija do sada nije imala", izjavila je Brnabić, koja je član grupe "Novi lideri za Evropu" u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

Ona je navela da je u planu nekoliko inicijativa koje će biti sprovedene u regionu i naglasila da će na forumu u Davosu sledeće godine jedna od tema biti Zapadni Balkan.

"Radimo na mogućnosti formiranja centra za četvrtu industrijsku revoluciju u regionu, na regionalnom samitu jugoistočne Evrope 2019.godine, uspostavljanje Saveta za konkurentnost Zapadnog Balkana i saradnja sa centrom za sajber bezbenost Svetskog ekonomskog foruma", rekla je premijerka.

Izražavajući uverenje da će ovaj memorandum pomoći razvoj celog regiona, ona je izjavila: "Razgovaraćemo o nauci i kako da zajedno sa Svetskim ekonomskim forumom radimo na tome da se Zapadni Balkan brže razvija i da modernizujemo ekonomiju, jačamo saradnju i stabilnost, jer bez stabilnog regiona nema ni pojedinačne stabilnosti ni ekonomskog razvoja", zaključila je Brnabić.

Larkin je rekla da ta institucija sarađuje sa Srbijom i sa čitavim regionom gde pomažu ekonomski napredak i digitalnu transformaciju.

"Srbija je pokazala i sav potencijal za svoj dalji razvoj i što je još važnije, pokazala je da ima potencijala da bude katalizator napretka u čitavom regionu. Podržavamo okrenutost Srbije ka modernim tehnologijama i želim da zahvalim lično predsednici Vlade Ani Brnabić na njenom trudu i zalaganju za potpisivanje ovog sporazuma", navela je ona i dodala da su u posebnom fokusu Svetskog ekonomskog foruma mladi.

Potpisivanje ovog memoranduma rezultat je niza zajedničkih inicijativa Vlade Srbije, kao i predsednika Republike Srbije, sa Svetskim ekonomskim forumom i potvrda vizije koju dele Vlada i ova prestižna medjunarodna organizacija, a čiji fokus je budućnost i razvojne šanse koje pruža četvrta industrijska revolucija,

Srbija je tako postala jedina zemlja u regionu koja je potpisala direktni Memorandum o razumevanju sa Svetskim ekonomskim forumom što govori o pažnji koju Svetski ekonomski forum pruža Srbiji i prepoznavanju potencijala Srbije - od privrede, preko obrazovanja, do nauke i inovacija".

Svetski ekonomski forum predstavlja međunarodnu neprofitnu organizaciju, koja još od 1971. godine okuplja donosioce odluka koji utiču na svetske ekonomske trendove i analizira strategije u vezi sa najaktuelnijim političkim, ekonomskim, društvenim i bezbednosnim temama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.