Srbija ponovo napredovala po indeksu globalne konkurentnosti

Izvor: N1 televizija, 17.Okt.2018, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ponovo napredovala po indeksu globalne konkurentnosti

Srbija je napredovala na listi Globalnog indeksa konkurentnosti za 2018. godinu koji objavljuje Svetski ekonomski forum, i zauzuma 65. mesto među 140 zemalja.

Nije, međutim, sasvim jasno za koliko je pozicija Srbija napredovala, jer u ovogodišnjem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma stoji da je Srbija 2017. godine bila na 70. mestu među 135 zemalja, iako je prošle godine bilo saopšteno da je zauzela 78. mesto među 138 zemalja, što je navedeno u prethodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << izveštaju na zvaničnom sajtu.

Od ostalih zemalja regiona, Hrvatska je pala za dva mesta u odnosu na prošlu godinu, sa 66. na 68. mesto, dok je Crna Gora napredovala za dva mesta i nalazi se na 71. poziciji.

Makedonija je na 84. mestu, a od država regiona najmanje konkurentna je BiH, koja se nalazi na 91. mestu, za jedno mesto gore nego lani.

Daleko najuspješnija država bivše Jugoslavije je Slovenija, koja se nalazi na visokom 35. mestu na svetu, istom kao i prošle godine.

Od ostalih država članica EU s kojima se države regiona često upoređuju, Bugarska je na 51. a Rumunija na 52. mestu.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Srbija na 65. mestu u svetu po konkurentnosti, bolja od Hrvatske, Crne Gore i Albanije

Izvor: Blic, 17.Okt.2018

Srbija se nalazi na 65. mestu u svetu prema globalnom indeksu konkurentnosti (GCI) za 2018. koji svake godine objavljuje Svetski ekonomski forum (WEF), saznaje "Blic biznis".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.