Srbija otvorena za nova ulaganja i partnerstva sa italijanskim kompanijama

Izvor: Vesti-online.com, 11.Dec.2018, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija otvorena za nova ulaganja i partnerstva sa italijanskim kompanijama

Srbija je ekonomski i politički stabilna, ima dobro razvijenu infrastrukturu, kvalitetne kadrove, znatno su pojednostavljene i ubrzane procedure, a prepoznata je kao mesto odakle se lakše osvajaju nova tržišta, istaknuto je danas na međunarodnoj konferenciji „Nove ekonomske prilike za regionalne kompanije Italije“ koja je održana u Palati Lombardija u Milanu. Na skupu je učestvovalo oko 100 italijanskih kompanija, a kako su ocenili privrednici ove regije, Srbiju vide kao pouzdanog partnera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Međunarodnu konferenciju „Nove ekonomske prilike za regionalne kompanije Italije“ organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa Vladom Lombardije sa ciljem unapređenja privredne saradnje dve zemlje, novih ulaganja i čvršćeg povezivanja kompanija u strateškim sektorima. Namera je da se u otvorenoj diskusiji predstavnika poslovne zajednice dve zemlje stvori novi poslovni model internacionalizacije poslovanja italijanskih kompanija na srpskom tržištu koji bi podstakao razvoj obe ekonomije i regije Lombardija i Srbije.

U Srbiji posluje 1.711 italijanskih kompanija, Italija je prvi privredni partner Srbije sa kojom je vezuje komplementarnost privrednih struktura, tradicionalni poslovni odnosi i geografska upućenost.

Predstavljajući potencijal srpske privrede italijanskim kompanijama i zvaničnicima regije Lombardija, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije Jelena Jovanović ukazala je da su glavne prednosti ulaganja u Srbiji - paket finansijskih podsticaja, od subvencija preko poreskih do carinskih olakšica, ali i sporazumi o slobodnoj trgovini koji proizvođačima u Srbiji omogućavaju konkurentniji izvoz na tržišta sa više od milijardu potrošača.

„Kompanije koje žele da investiraju ili prošire svoje poslovanje u Srbiji imaju podršku svojih, italijanskih finansijskih institucija, a potom i Vlade Srbije, nadležnih državnih institucija i Privredne komore Srbije, tokom donošenja odluke o ulaganju, pripreme i realizacije investicije. Samo u poslednje tri godine Srbija je privukla sedam milijardi evra stranih direktnih investicija, od čega 2,6 milijardi evra u prošloj godini“, istakla je Jovanović.

Kao strateški važne sektore za saradnju navela je sektor poljoprivrede i prehrambenu industriju, industriju građevinskog materijala, drvnu i industriju nameštaja, hemijsku i farmaceutsku, ali i tekstilnu industriju i sektor informacionih tehnologija.

Milan Vranić, direktor predstavništva PKS u Italiji, ukazao je na velike mogućnosti poslovnih aranžmana srpskih i italijanskih kompanija, zajedničke proizvodnje i izvoza na treća tržišta.

„Privrednici iz regije Lombardija koji su učestvovali na konferenciji vide u Srbiji pouzdanog poslovnog partnera i dobro mesto za ulaganje u različitim sektorima“, istakao je Vranić.

Oko 800 italijanskih velikih, malih i srednjih firmi, među kojima je i 16 kompanija iz regije Lombardija, poput Golden Lady, Kalcedonije, Pompea, Building Energy  najbolji su podsticaj budućim investitorima. Kompanije iz regije Lombardija uglavnom su investirale u sektore tekstilne industrije i poljoprivrede i veoma uspešno posluju i proširuju svoje kapacitete. Iz Srbije izvoze na 107 tržišta u svetu, a suficit ostvaruju u razmeni sa 48 država. Najznačajnija izvozna tržišta italijanskih kompanija koje posluju u Srbiji su: Ruska Federacija, Poljska, Turska, SAD, Japan, Australija i ekonomije Zapadnog Balkana, naglasio je Vranić.

Konferenciji su prisustvovali visoki zvaničnici Italije, grada Milana, regije Lombardije, privrednih komora i drugih poslovnih asocijacija.

Forumu u Milanu, prethodili su skupovi u Trstu i Veroni koji su okupili više od 200 italijanskih kompanija. U narednom periodu PKS planira da organizuje u saradnji sa italijanskim partnerima slične forume i u drugim regijama Italije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Italijanski privrednici: Srbija pouzdan partner

Izvor: Blic, 11.Dec.2018

Srbija je ekonomski i politički stabilna, ima dobro razvijenu infrastrukturu, kvalitetne kadrove, procedure su znatno pojednostavljene i ubrzane, a prepoznata je i kao mesto odakle se lakše osvajaju nova tržišta, istaknuto je danas u Milanu na međunarodnoj konferenciji "Nove ekonomske prilike za...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.