Srbija nudi zabavu i istoriju, po povoljnoj ceni

Izvor: B92, 14.Jan.2018, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija nudi zabavu i istoriju, po povoljnoj ceni"

Beograd -- Prihodi od turizma u Srbiji za 10 meseci prošle godine iznosili su 971 milion evra.

Kako je izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić nema sumnje da će dostići ukupnu sumu od 1,2 milijarde evra, što je rekord.

Ministar Ljajić je u intervju za Rojters rekao da Srbija u 2018. godini očekuje povećanje prihoda od turizma od gotovo 17 odsto, pri čemu bi oni dostigli 1,4 milijarde evra, što bi bilo oko tri odsto bruto domaćeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvoda.

Britanska agencija ocenjuje je za to delimično zaslužna rastuća reputacija Beograda kao grada koji voli da se zabavlja.

"Mi nudimo dobru zabavu, gostoprimstvo i istoriju - i sve to po povoljnim cenama", rekao je Ljajić.

On, međutim, navodi da Srbija mora da poboljša svoju infrastrukturu i obnovi desetak banja i drugih lokaliteta od istorijskog značaja kako bi postala privlačnija turistima.

Srbija nema izlaz na more i kao turistička destinacija znatno zaostaje za drugim bivšim jugoslovenskim republikama poput Hrvatske i Crne Gore, ali se nada da će njen geografski položaj u srcu Balkana, krstarenje Dunavom i istorijski spomenici, teško stečena politička stabilnost i niske cene privući više stranih turista, ocenjuje Rojters.

Agencija navodi da je Srbija relativno popularna destinacija za Ruse i Kineze, uglavnom zbog dobrih političkih veza sa ovim zemljama, dodajući da Beograd, koji teži članstvu u EU, sada želi da privuče i više zapadnih gostiju.

Prema pisanju "Lonely Planeta", vodećeg svetskog turističkog vodiča, Beograd sada konkuriše Berlinu kao destinacija za zabavljanje, podseća Rojters i navodi da je Novi Sad, domaćin letnjeg muzičkog festivala Egzita, dok se u Guči održava najveće takmičenje trubača na svetu.

Popularna su i krstarenja Dunavom, a Srbija obnavlja i tvrđave duž te reke.

Agencija navodi i da više od polovine noćenja stranih gostiju u Srbiji otpada na Beograd, dok Novi Sad i planinski centri Kopaonik i Zlatibor pokrivaju ostatak noćenja.

Za 11 meseci 2017. godine, Srbija je registrovala skoro tri miliona noćenja stranih gostiju, najviše u Beogradu, Novom Sadu, na Kopaoniku i Zlatiboru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.