Srbija ne ulazi u Evroazijsku uniju, samo ćemo potpisati sporazum

Izvor: B92, 24.Sep.2019, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija ne ulazi u Evroazijsku uniju, samo ćemo potpisati sporazum"

Srbija ne ulazi u Evroazijsku ekonomsku uniju (EAEU) nego potpisuje sporazum o slobodnoj trgovini kakav smo i do sad imali s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom.

To je rekao ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i najavio da je reč o ugovorima poput onih koje imamo s Turskom ili državama Cefta.

"Nije to nikakav novi SSP, nema politike, samo trgovina. Unutar Evroazijske unije odlučeno je da započne unifikacija svih sporazuma o slobodnoj trgovini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su ranije imali s trećim zemljama", rekao je LJajić za Politiku.

Evroazijska unija proširila se na Jermeniju i Kirgiziju i donela odluku da ujednači ugovore o slobodnoj trgovini s trećim zemljama, među kojima je i Srbija.

"Da je Srbija rekla da ne želi da potpiše ugovor, naš sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom bi bio doveden u pitanje. Ovaj sporazum ne potpisuje samo Srbija nego i sve druge zemlje koje su imale ugovore o slobodnoj trgovini sa članicama EAEU", objašnjava Ljajić.

On je dodao da će Srbija, kada se pridruži zajedničkom tržištu i uđe u EU, morati da raskine ovaj trgovinski sporazum, kao i sve druge postojeće ugovore o slobodnoj trgovini, i one koje u međuvremenu zaključi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.