Srbija napredovala za 12 mesta na listi konkurentnosti

Izvor: BKTV News, 27.Sep.2017, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija napredovala za 12 mesta na listi konkurentnosti

Najveći pomak ostvaren u makroekonomskom okruženju u čemu je Srbija napredovala za čak 31 poziciju u odnosu na prošlu godinu.

Srbija je po Globalnom indeksu konkurentnosti za 2017. i 2018. godinu Svetskog ekonomskog foruma zauzela 78. mesto od 137 zemalja i tako napredovala za 12 mesta, objavljeno je danas u Srpskoj asocijaciji menadžera.

Vrednost indeksa Srbije iznosi 4,14 i to je najbolji rezultat od 2010. godine.

Srpska asocijacija menadžera (SAM) >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i Fondacija za razvoj ekonomske nauke FREN objavili su, u prisustvu ministra finansija Dušana Vujovića, rezultate Globalnog indeksa konkurentnosti (GCI) Svetskog ekonomskog foruma (WEF), koji je najpoznatiji i najviše korišćeni indeks konkurentnosti na globalnom nivou i značajan pokazatelj globalne pozicije neke zemlje u svetu.

Kompanija BK Dana Holding dobitnik prestižnog priznanja "Top energy" za najuspešnije realizovane projekte iz oblasti energetike u Jugoistočnoj Evropi!

Direktorka FREN-a Jelena Žarković Rakić rekla je da su od 12 kategorija primećena poboljšanja u osam najvažnijih po kojima se i ocenujuje konkurentnost.

Ona je navela da je

Rast je posledica boljih objektivnih pokazatelja - niži nivo deficita budžeta, viši nivo nacionalne štednje u procentima BDP, rast kreditnog rejtinga zemlje i niži nivo javnog duga izraženog u BDP.

Takođe, veća je efikasnost tržišta rada i u tu smo napredovali za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu - lakoća zapošljavanja i otpuštanja, kvalitet saradnje poslodavaca i radnika i veza između zarade i produktivnosti.

Kada je reč o visokom obrazovanju i obuci za 10 mesta imamo bolji plasman.

Švajcarska je tradicionalno, devetu godinu za redom, zauzela prvo mesto dok su SAD preuzele drugu od Singapura koji je sada treći na listi, dok je najlošije rangirana zemlja i ove godine Jemen.

U regionu povećanje vrednosti indeksa zabeležile su Albanija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Crna Gora i Slovenija, kao i BiH koja zauzima 103. mesto dok je Rumunija zabeležila pad.

Srbija je prošle godine napredovala za četiri mesta po konkurentnosti pošto se u izveštaju GCI 2016-2017, našla na 90. mestu među 138 zemalja.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.