Srbija na korak od investicionog rejtinga razvijenih zemalja

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Sep.2019, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na korak od investicionog rejtinga razvijenih zemalja

BEOGRAD – Povećanje kreditnog rejtinga Srbije sa „BB" na „BBplus" od strane rejting agencije „Fitch" je, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Zorana Grubišića, rezultat makroekonomske stabilnosti naše zemlje.

Grubišić je, u izjavi za Tanjug, podsetio da je agencija Fitch druga, od tri najveće američke rejting agencije koja koriguje kreditni rejting za Srbiju, i dodao da one zapravo „malo kaskaju" za tržištem jer smo pre nekoliko meseci imali emisiju >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << državnih obveznica na Londonskoj berzi po jako niskoj kamatnoj stopi koja je bila na nivou ovog kreditnog rejtinga.

„To je već u tom trenutku bio signal da nas tržiste vrednuje ovako, pa su sada rejting agencije na neki način samo zaokružile tu sliku", rekao je Grubišić.

Naveo je da je povećanje kreditnog rejtinga rezultat makroekonomske stabilnosti koju sami investitori već imaju ugrađenu u percepciju i rizik.

Prema njegovim rečima, niska kamatna stopa na navedene obveznice je rezultat niske inflacije, stabilnog deviznog kursa i realtivno uravnoteženog budžeta, što sve zajedno predstavlja jednu zaista dobru sliku za investitore.

„U proteklih godinu i po dana imali smo rekordan priliv kapitala po osnovu stranih direktnih investicija, čini mi se negde ukupno oko šest milijardi evra, znači premašena je čak i ona rekordna 2006. godina...strane direktne portoflio investicije su na visokom nivou, i to je sve sad jedna zaokružena slika koja daje investitorima jedan pouzdan signal i dobre buduće perspektive da i dalje privlačimo kapital po ovom osnovu kada nam zatreba", istakao je Grubišić.

Smatra da je Srbija na korak od investicionog rejtinga koji imaju razvijenije zemlje poput Italije i Španije koje, podsetio je, imaju veći budžetski deficit, ali i jaču privredu.

„Ali tu smo, na korak od investicionog rejtinga i to možete da vidite po uslovima zaduživanja. Naša kamatna stopa na Londonskoj berzi je bila 1,5 ili do 1,7 odsto, a kamatna stopa najačih zemalja sa prvoklasnim 'AAA' rejtingom je negde oko nula odsto, što znači da nije toliko velika razlika kad pogledate tržišne uslove zaduživanja čak i u odnosu na zemlje sa prvoklasnim rejtingom", dodao je Grubišić.

Rejting agencija Fitch  povećala je kreditni rejting Srbije sa „BB" na „BB%2B" sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, a prema oceni te agencije, odluka je doneta na osnovu stabilne ekonomske politike, usmerene ka daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja i smanjenju javnog duga.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.