Srbija je četvrta u Evropi po atraktivnosti za ulaganje u rudarstvo

Izvor: B92, 04.Mar.2019, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija je četvrta u Evropi po atraktivnosti za ulaganje u rudarstvo"

Beograd -- Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da se Srbija nalazi na četvrtom mestu evropskih zemalja po atraktivnosti za ulaganja u rudarski sektor.

Kkao je naveo, to pokazuje istraživanje kanadskog instituta "Frejzer".

On je na Međunarodnom ministarskom samitu rudarstva u Torontu, u okviru najposećenijeg svetskog sajma rudarstva - PDAC, pred oko 200 predstavnika rudarskih kompanija, održao prezentaciju o Sektoru rudarstva u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Važno nam je da na ovako velikom svetskom skupu predstavimo potencijale Srbije na pravi način, kako bi sve kompanije, koje u budućnosti budu izrazile interes da investiraju u rudarstvo, imale u vidu da je Srbija zemlja koja je stvorila sve neophodne uslove za to i spremna je da se razvija", rekao je Antić.

On je ocenio da sve analize pokazuju da su prethodnih godina značajno povećana ulaganja u taj sektor i da je Srbija postala popularna za tu vrstu investicija, "naročito ako se u obzir uzme nedavno zaključeno strateško partnerstvo sa rudarskim gigantom, kompanijom Ziđin u Boru".

"Uz projekcije proizvodnje bakra za budući period, na koje se strateški partner obavezao, očekujemo znatno veće učešće rudarstva u bruto domaćem proizvodu (BDP)", rekao je Antić.

On je istakao da Srbija ima veliki broj potencijalnih rudnih nalazišta, ali i savremen zakonodavni okvir koji obezbeđuje sigurnost za investicije, kao i da je Zakonom o rudarstvu iz 2015. napravljena povoljna sredina za domaća i strana ulaganja.

"Dokaz za to je i projekat nalazišta bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora koji je od izuzetne važnosti za Srbiju i predstavlja veliki ekonomski potencijal, a realizuje ga Ziđin preko kompanije Rakita", rekao je Antić.

Dodao je da je značajan projekat i Jadar kod Loznice, koji predstavlja nalazište litijuma svetske klase i razvija ga kompanija Rio Tinto, a sa kojim bi kroz nekoliko godina Srbija mogla da učestvuje sa 10 odsto u ukupnoj proizvodnji litijuma u svetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.