Srbija iz Italije najviše uvozi testeninu, vino i espreso

Izvor: Blic, 14.Feb.2018, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija iz Italije najviše uvozi testeninu, vino i espreso

Tridesetak italijanskih kompanija iz prehrambenog i poljoprivrednog sektora sastaće se 27. februara u Beogradu sa privrednicima Srbije i devet zemalja regiona, s ciljem povećanja izvoza, učvršćivanja međusobne saradnje i stvaranja trajnih veza između kompanija.

To je danas izjavila direktorka beogradske kancelarije Agencije za spoljnu trgovinu (ICE) Ministarstva ekonomskog razvoja Italije Marina Skonjamiljo na konferenciji za novinare povodom najave skupa italijanskih i srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << privrednika u hotelu Hajat krajem ovog meseca.

Italija, kako je istakla, izvozi u Srbiju najviše vina od svih zemalja Evropske unije i posle Makedonije i Crne Gore zauzima treće mesto na ukupnoj listi dobavljača vina.

- Naš cilj je da pomognemo povećanje izvoza kako Srbije, tako i Italije, i da stvorimo trajne veze između kompanija - izjavila je Skonjamiljo, dodajući da je Italija najveći dobavljač maslinovog ulja i treći snabdevač Srbije kafom, posle Brazila i Vijetnama.

Oko 20 srpskih kompanija će učestvovati na skupu posvećenom saradnji u oblasti proizvodnje hrane i pića, dok će iz zemalja regiona, među kojima su Mađarska, Rumunija, Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Albanija i Crna Gora, biti po nekoliko kompanija.

Prvi sekretar i ataše za ekonomska pitanja u Ambasadi Italije u Beogradu Matijas Kleva istakao je značaj privredne saradnje dve zemlje koja je u stalnom porastu, a u sklopu koje prehrambeno-poljoprivredni sektor zauzima suštinsko mesto.

- Samo u 2017. godini, ukupan obim spoljnotrgovinske razmene između Italije i Srbije iznosio je 3,95 milijardi evra, a italijanski izvoz u Srbiju beleži porast od oko deset odsto. Planiramo da dodatno proširimo tu saradnju, a to ćemo učiniti pomoću ovakvih inicijativa koje dovode italijanske firme i njihove proizvode u Srbiju - rekao je Kleva.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović je istakao da Italija i Srbija, pored snažnog prijateljstva dva naroda, poseduju i dobre političke i ekonomske odnose, koji su, kako kaže, u stalnoj fazi uspona.

- Italija je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, kako u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni, tako i kada je reč o poljoprivredno-prehrambenom sektoru, gde je obim razmene premašio nivo od 251 miliona evra - izjavio je Mahmutović.

Od 2012. do 2017. godine, kako je dodao, beleži se tendencija povećanja obima razmene u poljoprivredno-prehrambenom sektoru između dve ekonomije, dok je nivo izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u Italiju povećan za 40 odsto.

Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Srbije su, kako je ocenio, zadovoljni obimom izvoza, ali bi, kroz strateška partnerstva i zajednička ulaganja, on mogao da bude čak i veći.

Smatra i da je neophodna promena strukture našeg izvoza, u kom trenutno dominiraju kukuruz, soja, pšenica, šećer, stočna hrana, maline, i veća orijentacija ka proizvodima više dodate vrednosti.

"Potrebno je da definišemo šta su to deficitarni poljoprivredni proizvodi na tržištu Italije. Verujem da bi to moglo biti meso i mesni proizvodi", poručio je on.

Dodaje i da se saradnja sa Italijom ne ogleda samo kroz spoljnotrgovinsku razmenu, nego i kroz brojne primere razmene iskustava i znanja, i realizaciju brojnih projektnih aktivnosti kroz programe EU.

Proizvođači hrane i pića iz poznatih regija juga Italije - Bazilikata, Kalabrija, Kampanija, Pulja, Sicilija, Abruco, Molize i Sardinija, predstaviće krajem meseca svoje proizvode kolegama iz Srbije i regiona, a oni će se upoznati sa poljoprivredno-prehrambenim sektorom Srbije i susednih zemalja.

Domaćem i regionalnom tržištu biće predstavljeni proizvodi visokog kvaliteta i pristupačnih cena, među kojima su najpoznatiji izuzetna italijanska vina, maslinovo ulje, popularne paste, sirevi.

Skup će obeležiti niz prezentacija, radionica i B2B sastanaka koji će biti organizovani u sklopu ovog događaja koji se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije u sklopu projekta "Piano Export Sud II".

Sa čuvenim delikatesima, moći će da se upoznaju i građani na velikoj prezentaciji u Beogradu, koja će biti organizovana u tržnom centru Delta siti, 24. februara, najavio je organizator ICE.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.