Srbija i Rusija nikada nisu imale tako kvalitetnu saradnju kao danas

Izvor: RTS, 18.Okt.2019, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija i Rusija nikada nisu imale tako kvalitetnu saradnju kao danas"

Predstojeća poseta ruskog premijera potvrda je jačanja bilateralne, a posebno ekonomske saradnje Srbije sa Ruskom Federacijom. Spoljnotrgovinska razmena prošle godine premašila je tri milijarde dolara i ove godine nastavlja rast. Mogućnosti su ogromne, jer Rusija četvrti investitor u Srbiji.
Robna razmena sa Ruskom Fedarcijom u prvih osam meseci dostigla je 2,18 milijardi dolara što je 7,9 odsto više >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nego u istom periodu lane. Sporazumu o slobodnoj trgovini i bescariski plasman proizvoda koji imamo sa Rusijom nije dovoljno iskorišćen jer se istovremeno beleži pad izvoza.

"To je pad poljoprivrednih proizvoda koji čine 36 odsto našeg ukupnog izvoza prema Ruskoj Federaciji. Međutim, nadamo se da će ovom posetom i potpisivanjem sporazuma sa Evroazijskom unijom i potpisivanjem sporazuma o fito-sanitarnim inspekcijama to biti poboljšano, zato što će doneti velike uštede", objašnjava Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarode odnose PKS-a.
U proteklih osam godina ruska ulaganja u Srbiji iznose 1,6 milijardi evra. U našoj zemlji posluje 895 ruskih kompanija. A najveći pojedinačni investitor je "Gasprom njeft" većinski vlasnik NIS-a.
"Sada, bez preuveličavanja, NIS predstavlja regionalnog lidera sa strategijom razvoja. U određenim segmentima, na primer u analizi seizmoloških istraživanja ili u radu NIS-ovog Naučno tehnološkog centra koji ne zadovoljava samo svoje potrebe, već pruža usluge drugim preduzećima u okviru kompanije 'Gasprom njeft'", navodi Vladimir Jakovljev, predsednik Odbora direktora NIS-a.
Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Beogradu navodi da Srbija i Rusija nisu nikada imali tako kvalitetnu saradnju kao danas.
"Nikada nismo imali tako kvalitetnu sardnju bilo u političkoj bilo u privrednoj oblasti. Mi radimo i verujem da će Turski tok i ovde iz Srbije postati važan deo ovog novog gasovoda uskoro. Ruske železnice ovde nastavljaju gradnju i razvoj infrastrukture. Uz to mi imamo bezbroj mogućnosti koje još nisu iskorišćene", objašnjava Bocan Harčenko.
Pored energetike, popoljoprivrede i drvne industrije, digitalne tehnologije su važan segment u kojem su se dve zemlje već dogovorile o širenju saradnje. A srpske građevinske firme su primer pozitivnog poslovanja na ruskom tržištu pa su tamo sve traženije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.