Srbija i Rumunija dogovorile rešavanje problema u HE Đerdap

Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2017, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Rumunija dogovorile rešavanje problema u HE Đerdap

Ministri energetike Srbije i Rumunije Aleksandar Antić i Toma Florin Petku dogovorili su način na koji će biti rešen problem u funkcionisanju Hidroelektrane Đerdap 1 koja je u zajedničkom vlasništvu Srbije i Rumunije.

Antić je novinarima u Kladovu posle sastanka sa rumunskim kolegom kazao da ne krije da su poslednjih nekoliko godina postojali problemi u realizaciji međudržavnih sporazuma i ugovora sa Rumunijom.

"Definisali smo na koji način će se dijalog voditi, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << šta će biti ključni parametri i na koji način ćemo obezbediti nastavak ciklusa koji su poslednjih godina ugroženi", rekao je Antić i najavio izmene u Mešovitoj srpsko-rumunskoj komisiji za Đerdap 1 kako bi sistem bio u skladu sa ugovorima.

On je kazao da će u naredne dve nedelje razgovarati i direktori Elektroprivrede Srbije i rumunskog Hidroelektrika posle čega će ministarstva dve zemlje dobiti izveštaje.

Antić je kazao da je na sastanku konstatovano da se "interkonektor između Pančeva i Rešice rešava u skladu sa dinamikom" i da se očekuje da će taj elektroenergetski prenosni sistem na 400 kilovata mreže, koji je prva deonica pan-evropskog transportnog sistema, biti završen u prvom kvartalu 2018. godine.

Ministar je kazao da je sa rumunskim kolegom razgovarao i o povezivanju dve države izgradnjom interkonektora između Arada u Rumuniji i Mokrina u Srbiji.

"Do Mokrina Srbija već ima značajnu infrastrukturu tako da je to idealna tačka povezivanja", rekao je Antić i dodao da veruje da će dve zemlje ubrzo potpisati memorandum koji će definisati izgradnju te gasne interkonekcije.

Antić je rekao i da je sa rumunskim ministrom energetike razgovarao i o izgradnji produktovoda između Pančeva i Temišvara.

On je kazao da u Rafineriji u Pančevu postoji produktovod koji je davno građen, ali koji bi mogao da se stavi u funkciju kako bi se derivati iz Pančeva najjeftinije distribuirali u zapadnu Rumuniju.

Antić je kazao da rumunska strana veruje u projekat velikog magistralnog naftovoda od Pančeva do mesta Pipešti u Rumuniji.

On je objasnio da su u tom projektu prvobitno učestovale Srbija, Rumunija i Hrvatska, ali da je Hrvatska u međuvremenu napustila projekat.

"Mi smo našim kompanijama dali zadatak da naprave novu studiju da bi videli ima li finansijske opravdanosti", rekao je Antić.

Ministar energetike Rumunije Toma Florin Petku kazao je da problemi u vezi zajedničkog upravljanja hidroelektranom Đerdap 1 nisu bili glavni razlog današnjeg sastanka.

"To je bila samo jedna tačka današnjih razgovora. Pregovore ćemo nadzirati sve vreme i očekujem da ćemo u kratkom roku postići dogovor koji će biti povoljan za obe strane", kazao je rumunski ministar.

On je ocenio da će saradnja dve zemlje u oblasti hidroenergetike koristiti Srbiji tokom pretpristupnog perioda, ali i po ulasku u EU.

"U interesu Rumunije je da poboljša te odnose kako bi mogla da prodaje svoje proizvode i drugim zemljama. Povećanje interkonektivnih kapaciteta između Srbije i Rumunije doprinosi izvozu električne energije u Srbiju ali i dalje u druge zemlje", kazao je Florin Petku.

Po pisanju današnjeg Blica ugovor o zajedničkom upravljanju Đerdapom 1, potpisan 1993. godine, ne poštuje Rumunija i tako Srbiju godišnje uskraćuje za oko 140.000 kilovat-časova električne energije, što je u vrednosti približno pet miliona dolara.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

O krađi ni reči, ali ne kriju da problema ima

Izvor: B92, 30.Avg.2017, 10:02

Ministri energetike Srbije i Rumunije Aleksandar Antić i Toma Florin Petku dogovorili su način na koji će biti rešen problem u funkcionisanju HE Đerdap 1.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.