Srbija će plasirati poljoprivrednu tehnologiju u Kongo

Izvor: RTS, 26.Nov.2019, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će plasirati poljoprivrednu tehnologiju u Kongo

Ministri poljoprivrede Srbije i Demokratske Republike Kongo, Branislav Nedimović i Žozef Antoan Kasonga, potpisali su protokol o saradnji u oblasti poljoprivrede koji će omogućiti transfer poljoprivredne tehnologije i znanja u tu afričku zemlju.
Branislav Nedimović je istakao da će Srbija plasirati tehnologije iz oblasti proizvodnje semena, kao i proizvodnje određenih ratarskih kultura pre svega pšenicu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kukuruz i soju, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Delegacija iz Konga posetiće Institut za ratarstvo i povrtarstvo "NS Seme" u Novom Sadu, a kako je Nedimović naveo, dogovoreno je da ekipa stručnjaka iz Srbije implementira proizvodnju pšenice, kukuruza i soje na prostoru Konga.
Najavio je da će u drugoj polovini 2020. godine predstavnici ministarstva sa privrednicima iz Srbije otići u Kongo da vide potencijale za ulaganje u sektore poljoprivredne proizvodnje koji bi trebalo da donesu dodatnu vrednost.
"Konkretno, za izgradnju silosa, skladišta za svu ovu robu i eventualno za mehanizaciju, jer su tokom razgovora iskazali želju da kupuju traktore iz Srbije do 80 konjskih snaga", objasnio je Nedimović.
U Srbiji traktore proizvode "Agropanonka" i "Tafe", odnosno IMT, pa će delegacija Konga tokom posete obići i te kompanije.
Kongo ima oko 90 miliona stanovnika i graniči se sa devet zemalja, podsetio je Nedimović i ocenio da je to "neverovatan potencijal za trgovinu poljoprivrednim proizvodima".
"Mogu slobodno da kažem da se Srbija vraća na prostor Afrike u punom kapacitetu u oblasti poljoprivredne proizvodnje", zaključio je Nedimović.
Ministar poljoprivrede Konga Žozef Antoan Kasonga istakao je da dogovor o proširenju saradnje dolazi posle posete predsednika Konga Feliks Antoana Čisekedi Čilomba.
"To bi bila saradnja u kojoj bi obe strane bile dobitnice, Srbija bi nam pružila svoju tehnologiju, a mi imamo proizvode koje bismo mogli da pružimo Srbiji", rekao je Žozef Antoan Kasonga.
Podsetio je da saradnja dve zemlje traje dugo, još od šezdesetih godina prošlog veka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.