Srbi sve više koriste platnene cegere: Upotreba plastičnih kesa znatno manja

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2018, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sve više koriste platnene cegere: Upotreba plastičnih kesa znatno manja

Ohrabrujuća statistika

U Srbiji svaki stanovnik iskoristi oko 300 plastičnih kesa godišnje, ali taj broj će biti prepolovljen do kraja godine.

Pročitajte i:

Upotreba kesa će biti duplo manja zahvaljujući akciji naplate kesa u trgovinskim lancima širom Srbije, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je nakon sastanka sa predstavnicima "Domaćeg trgovinskog lanca'' (DTL) koji okuplja 13 maloprodajnih trgovinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << firmi u Srbiji, rekao da je upotreba plastičnih kesa u Srbiji smanjena za 50 do 60 odsto u svim trgovinskim objektima u kojima se naplaćuju kese.

- DTL se prošlog meseca pridružio inicijativi našeg ministarstva i Privredne komore Srbije, a prvi rezulati pokazuju da je upotreba kesa posle samo dve nedelje manja za oko 60 odsto. Preporuka je svim građanima da što više koriste torbe, cegere i korpe - naveo je Trivan i dodao da je cilj da se akciji naplate kesa priključi što veći broj manjih trgovinskih lanaca.

On je naglasio da je država spremna da se rukovodi i evropskim direktivama čiji je cilj da se potrošnja kesa u Evropi do 2025.goddine smanji za devet puta.

Žita Srbije očekuju: Rekordan rod kukuruza!

- Lično, potpuno bih zabranio upotrebu plastičnih kesa ukoliko ne uspemo ovakvim inicijativama da njihovu upotrebu svedemo na zadovoljavajući nivo. Opredelili smo se za put za koji verujemo da je dobar i oko kojeg za sada imamo društveni konsenzus - rekao je Trivan.

Upitan da li se planira proizvodnja papirnih kesa za trgovinske lance, Trivan je naveo da takvih kesa u izvesnoj meri i sada ima na tržištu, ali da za njega to nije rešenje.

 - Pitanje je treba li seći drveće da bismo pravili kese. Naravno, postoje biorazgradive kese, u Indiji se prave i kese od skroba, ali zašto ne koristiti cegere, korpe, torbe... - savetuje Trivan.

Govoreći o višedecenisjkom zagađivanju planete, ministar je naveo primer ostrva u Pacifiku veličine Teksasa koje je nastalo od plastičnih kesa i ambalaže.

- Plastični proizvodi su gotovo nerazgradivi, skoro da nema životinjske vrste koja u sebi nema deliće plastike, a svaka deveta-deseta riba ima tih čestica u sebi. Ne smemo da ubijemo prirodu i ljudski rod koristeći plastične kese - naglasio je Trivan.

Direktor DTL-a Obrad Popović rekao je da se ta asocijacija pridružila inicijativi Ministarstva i PKS prepoznajući, kaže, ozbiljnost posledica upotrebe plastičnih kesa i ambalaže.

Toplo vreme je idealno za biznis: Tropske temperature mogu da donesu ODLIČNU ZARADU

U prošloj godini je, kako je naveo, u više od 600 prodajnih objekata DTL-a širom Srbije, podeljeno oko 80 miliona plastičnih kesa.

 - Sredinom prošlog meseca počeli smo da naplaćujemo kese i cilj nam je da se upotreba smanji ispod 40 odsto u odnosu na prošlogodišnju. Posle samo 15 dana naplate kesa pokazali su da je upotreba kesa smanjena za 50-60 odsto - kazao je Popović.

On je najavio da će DTL od svake prodate kese izdvajati 20 para za projekte u oblasti ekologije, obrazovanja ili zdravstva u Srbiji.

Popović je istakao da poenta inicijative nije prodaja već smanjenje upotrebe kesa, a kao primer naveo akciju koju su osmislili u ''Persu marketu'' u Zrenjaninu.

 - Napravili su biorazgradive platnene cegere sa bar kodom. Svaki put kada kupuju i ponesu ceger u radnju, imaće mogućnost da iskoriste popust na određene proizvode - rekao je Popović.

Članice DTL-a su maloprodajni trgovinski lanci iz Ssapca, Kladova, Valjeva, Bačke Palanke, Zrenjanina, Kragujevca, Velike Plane, Požarevca, Petrovca na Mlavi, Kragujevca, Vranja, Nove Pazove i Sente.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.