Srbi kupuju sa deponije za škart

Izvor: B92, 13.Maj.2014, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi kupuju sa deponije za škart

Beograd -- Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) upozorila je da je Srbija postala deponija robe lošeg kvaliteta i nebezbednih proizvoda.

Kako se navodi u saopštenju NOPS-a konstantno raste broj prigovora potrošača koji se odnose na kvalitet robe, a posebno zabrinjavaju i česti slučajevi masovnog trovanja hranom potrošača u Srbiji.

"Celokupan sistem tržišnog nadzora je temeljno propao i sveo se na floskulu inspekcijskih organa - 'Hrana u Srbiji je bezbedna' >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili 'Nema opasnosti po zdravlje i bezbednost građana', a nikada nismo videli pokaze na osnovu kojih državni organi izlaze pred javnost sa takvim tvrdnjama", naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da se dobar deo odredbi Zakona o tržišnom nadzoru. Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda i Zakona o bezbednosti hrane uopšte

ne primenjuje u praksi, ili se delimično primenjuje i selektivno i netransparentno.

"Širom su se otvorila vrata i uvozničkom lobiju da se, zbog želje za profitom i zbog smanjenog obima kontrole i nadzora, u Srbiju uvozi sve i svašta. U zemlji kandidatu za članstvo u EU, danas imamo deponiju robe lošeg kvaliteta i opasnih proizvoda", upozorava NOPS.

Podseća se da je NOPS godinama ukazivao na loša zakonska rešenja i predlagao konkretne mere, ali da to nije odgovaralo uvoznicima, koji su imali presudan uticaj na kreiranje loših zakonskih rešenja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.