Spremni smo da prodamo Srbiji nove PVO sisteme

Izvor: B92, 08.Jul.2020, 10:37

"Spremni smo da prodamo Srbiji nove PVO sisteme"

Beograd -- Naši partneri iz Srbije su izrazili interesovanje da nabave i druge sisteme PVO i mi smo spremni da udovoljimo Srbiji kao našem davnašnjem savezniku.

To za "Novosti" kaže direktor Federalne službe vojnotehničke saradnje Rusije Dmitrij Jevgenjevič Šugajev.

Naši partneri iz Srbije su izrazili interesovanje da nabave i druge sisteme PVO i mi smo spremni da udovoljimo Srbiji kao našem davnašnjem savezniku i pouzdanom partneru, kaže za „Novosti“ >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << direktor Federalne službe vojnotehničke saradnje Rusije Dmitrij Jevgenjevič Šugajev.

Prema njegovim rečima, ruski proizvođači i specijalni izvoznik „Rosoboroneksport“ predlažu danas široku liniju prvoklasnih sredstava PVO raznog dometa.

"Nastavljamo da o tome razgovaramo sa partnerima iz Srbije, ali o konkretnim rezultatima rano je govoriti", precizirao je on, dodajući da se saradnja naših zemalja realizuje u više pravaca, ali da je u sferi avijacije i tehnike PVO poslednjih godina bila najobimnija.

"Srbija u naoružanju ima avione mig-29, od kojih je šest isporučeno iz sastava Ministarstva odbrane RF, helikopteri su iz porodice Mi, kao i ruski sistemi PVO. Od realizovanih ugovora mogu da navedem isporučene helikoptere Mi-17B-5. U junu 2018. bio je potpisan ugovor za prodaju helikoptera Mi-35 M, koji su isporučeni krajem 2019. Baterija Pancira-S1 bila je isporučena početkom ove godine", podsetio je Šugajev.

On je rekao i da je vojnotehnička saradnja saradnja Rusije i Srbije poslednjih nekoliko godina podignuta je na viši nivo i da se razvija u formatu strateškog partnerstva o kojem su govorili predsednici dveju država.

Ruski vojni stručnjak je podsetio i da je potpisan međuvladin dogovor o vojnotehničkoj saradnji, da se realizuju projekti o isporuci oružja i vojne tehnike kao i rezervnih delova, kao i da se radi na remmontu i modernizaciji ranije isporučene tehnike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.