Spremite se za depresiju: Šta nas čeka za 4 godine

Izvor: B92, 19.Feb.2017, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremite se za depresiju: Šta nas čeka za 4 godine

Svet 2021. godine očekuje velika depresija, prognozira Henrik Miler, kolumnista nemačkih dnevnih novina Špigel.

On je u svojoj kolumni analizirao kako bi svet mogao da izgleda nakon četiri godine sa Donaldom Trampom na čelu SAD-a.

Kao što je i obećavao, Tramp se razbacuje uvođenjem carina prema državama koje je označio kao suparničke, a one su mu uzvratile te je došlo do zatvaranja ekonomija unutar nacionalnih granica ili manjih skupova nacija.

Većina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranih proizvoda je poskupela zbog visokih carina. Počinje pravi trgovinski rat, a valute poput meksičkog pesosa, kineskog juana ili evra gube na vrednosti. Dolar zbog toga ispada prejak, a Tramp optužuje sve redom za manipulacije valutom i zabranjuje uvoz proizvoda iz Meksika, Kine, EU što mu oni uzvraćaju istom merom.

Zbog izbijanja krize ponavlja se velika depresija iz 1930-ih godina, a takvo stanje razara osetljivi svetski monetarni sistem pa posebno stradavaju male ekonomije i male kompanije.

Miler predviđa kako će Tramp voditi politiku da provodi isključivo ono zbog čega će SAD izgledati još snažnije nego pre njegovog mandata i ne obazire se na međunarodne ugovorne obaveze.

SAD se povukla iz Evrope i Azije pa Kina sada dominira pacifičkim područjem, a Rusija istočnom Evropom prema srednjoj Aziji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evo šta svet čeka za 4 godine

Izvor: Vesti-online.com, 20.Feb.2017, 02:10

Svet 2021. godine očekuje velika depresija, prognozira Henrik Miler, kolumnista nemačkih dnevnih novina Špigel...On je u svojoj kolumni analizirao kako bi svet mogao da izgleda nakon četiri godine sa Donaldom Trampom na čelu SAD-a...Kao što je i obećavao, Tramp se razbacuje uvođenjem carina prema...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.