Sporazum sa Francuzima o izgradnji vetroparka kod Kikinde

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jul.2019, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum sa Francuzima o izgradnji vetroparka kod Kikinde

NOVI SAD - Među 22 bilateralna sporazuma koja su juče potpisale delegacije Srbije i Francuske su i oni na koje je potpis stavila Pokrajinska Vlada, a reč je o sporazumima u oblasti energetike.

Jedan od njih odnosi se na izgradnju vetroparka kod Kikinde, instalisane snage 85 megavata, koji bi gradile francuske kompanije, a vredan 120 miliona evra.

"Protokol govori o namerama francuskih kompanija da izgrade vetropark na širem području grada Kikinde, instalisane snage >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 85 megavata, investicione vrednosti 120 miliona evra. Verujem da ukoliko te kompanije prođu sve procedure, da će do te investicije i doći. To bi bila prva francuska investicija u vetroparkove", kaže za Tanjug potpredsednik Pokrajinske Vlade Đorđe Milićević.

Objašnjava da Pokrajina ne bi učestvovala u finansiranju tog projekta, već bi deo posla Pokrajine i republičkog ministarstva bio ishodovanje dokumentacije za ovaj projekat. Još nije poznato kada bi mogla da počne gradnja vetroparka kod Kikinde.

"Teško je licitirati sa određenim rokovima, dosta su ozbiljne procedure, ali bi svakako benefit bio i po Pokrajinu i Republiku. S druge strane benefiti su u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije, a istovremeno čuvajući životnu sredinu, što je svakako politika pokrajinske i republičke Vlade", objašnjava Milićević.

Cilj Srbije je da do 2020. godine, kaže Milićević, ima od 25 do 27 odsto ukupne proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije.

"Krećemo se ka tom cilju, a istovremeno se pravi i nova agenda koja će nam reći koji procenat te energije treba dostići do 2030.godine", kaže Milićević.

Milićević je potpisao i memorandum sa francuskim Udruženjem profesionalaca u oblasti istraživanja geotermalnih izvora.

"Mi već imamo jedan takav dokument koji je u fazi realizacije, a juče smo potpisali memorandum o nastavku saradnje, jer se kroz prvu fazu pokazalo da postoji dobra saradnja između ovog francuskog Udruženja i Pokrajinske Vlade. Cilj je da se ispita potencijal geotermije na području APV, da nam ukaže na mogućnsot korišćenja tih potencijala za proizvodnju toplotne, električne enegije, ali i u smislu zaštite životne sredine", kaže Milićević.

Juče su potpisani Protokol o namerama između Akua Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewable Energy i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodina, Protokol o namerama između Proparco i Akua Energy SAS za finansiranje projekta vetroparka Basiad i Protokol o namerama za razvoj projekata dubinske geotermike u Srbiji.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.