Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Turske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Turske

BEOGRAD - Srbija i Turska potpisale su danas u Istanbulu Sporazum o slobodnoj trgovini, koji će početi da se primenjuje od 1. januara 2010. godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije Srbije.

Sporazum je potpisan na Ekonomskom samitu u Istanbulu, a primenjivaće se po modelu asimetrične liberalizacije trgovine, u korist srpske strane.

"Sporazum znači šansu za naše izvoznike, koji će već od januara sledeće godine moći da izvoze robu bez carine u Tursku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na jedno veliko tržište od 75 miliona stanovnika", rekao je ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić nakon potpisivanja Sporazuma.

Kako je rekao Dinkić, s druge strane, liberalizacija sa strane Srbije biće fazna do 2015. godine i odvijaće se u tri etape.

"Prilikom pregovora sa turskom stranom, posebno smo zaštitili poljoprivredu, sektor tekstilne industrije i crnu i obojenu metalurgiju, tako da će tu biti zadržane više stope za uvoz tih proizvoda iz Turske", kazao je Dinkić.

Dinkić je naveo da Srbija dobija mogućnost da odmah izvozi svoju robu bez carine za sve industrijske proizvode.

Državni sekretar spoljne trgovine Turske Zafir Čalajan i Dinkić ocenili su da će primena Sporazuma stvoriti uslove za povećanje ukupnog obima međusobne trgovinske razmene, posebno srpskog izvoza robe i da će doprineti većem angažovanju turskih investitora u srpsku privredu.

O mogućnostima investiranja u Srbiju, Dinkić je razgovarao na sastanku i sa članovima udruženja Deik koje okuplja predstavnike blizu 600 turskih kompanija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.