Space X zatražio dozvolu za lansiranje još 30 hiljada satelita

Izvor: B92, 18.Okt.2019, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Space X zatražio dozvolu za lansiranje još 30 hiljada satelita

Hotorn -- Space X je zatražio dozvolu za lansiranje još 30 hiljada low-Earth orbit (LEO) satelita u okviru Starlink mreže, pored 12 hiljada čije lansiranje je odobreno.

FCC (Federal Communications Commission) je u ime kompanije Space X prošle nedelje podneo zahtev kod International Telecommunication Union (ITU), a 30 hiljada satelita bi trebalo da se nađe na visini između 328 i 580 kilometara od Zemlje.

Podneti zahtevi kompaniju ne obavezuju da lansira svih 30 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hiljada satelita, već je dovoljno da se u narednih sedam godina lansira bar jedan satelit koji bi bio funkcionalan 90 dana.

Pretpostavlja se da će Space X otići dalje od toga, budući da se već suočava sa konkurencijom koja dolazi od kompanija OneWeb, Space Norway, Telesat i Amazon, koje takođe planiraju satelite u nižoj Zemljinoj orbiti.

Nova Space X konstelacija satelita trebalo bi da prevaziđe ukupan broj svih satelita koji danas kruže oko Zemlje, budući da se od 1957. godine u Zemljinoj orbiti našlo 8.950 satelita, od kojih je pet hiljada još uvek u orbiti, a 1.950 još uvek funkcioniše. Ukoliko Space X želi da u orbitu pošalje još 30 hiljada satelita moraće da pruži detaljne planove, te pre svega objasni na koji način planira da predupredi problem kosmičkog otpada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.