Šojble, kum evra i čovek bez milosti - odlazi?

Izvor: B92, 26.Sep.2017, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šojble, kum evra i čovek bez milosti - odlazi?

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble nalazi se pod prijateljskim ali i sve jačim pritiskom iz svoje partije da napusti mesto ministra finansija.

"Predsednici Bundestaga se uvek posebne ličnosti a Volfgang Šojble je takva ličnost", rekao je danas Aleksander Dobrint, jedan od važnijih ljudi u Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU), bavarskoj sestrinskoj partiji demohrišćana kancelarke Angele Merkel.

On je naveo da će naredni saziv Bundestaga "biti različit >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od svih prethodnih" zbog ulaska nacionalističke desnice u parlament i da zato na funkciji predsedavajućeg mora biti neko sa "ogromim iskustvom". Sličan stav je izneo i evropski komesar Ginter Etinger, član Merkeline CDU. On je za list Štutgarter nahtrihen rekao da "ako se Angela Merkel i Šojble slažu, on (Šojble) bi bio idealan kandidat za mesto predsednika Bundestaga".

Agencija DPA citira izvore bliske CDU koji navode da je sličnog mišljenja i sama Angela Merkel.

Politički, Šojbleov odlazak posle osam godina na čelu ministarstva finansija bi njoj olakšao posao pravljenja koalicije nakon izbora iz kojih je izašla oslabljena. Liberali iz partije FDP, koje će gotovo sigurno biti deo koalicije, ne kriju želju da u narednoj vladi vode finansije.

Šojbleov odlazak bi označio veliku promenu u Nemačkoj i Evropi. On se u Evropi doživljava kao simbol nedostatka fleksibilnosti Berlina po pitanju javnih finansija.

Šojble se 2015. zalagao za izlazak Grčke iz evrozone na vrhuncu finansijske krize kroz koju je ta zemlja prolazila.

Nemački konzervativci traže pogodnu ličnost da na kormilu Bundestaga zameni Norberta Lamerta, člana CDU, koji se penzionisao.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šojble pod pritiskom da napusti ministarstvo finansija

Izvor: Beta, 26.Sep.2017

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble nalazi se pod prijateljskim ali i sve jačim pritiskom iz svoje partije da napusti mesto ministra finansija i prezme funkciju predsedavajućeg Bundestaga. "Predsednici Bundestaga se uvek posebne ličnosti a Volfgang Šojble je takva ličnost", rekao je danas...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.