Socijalno-ekonomski savet za ukidanje zakona o platama u javnom sektoru

Izvor: RTS, 25.Mar.2019, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalno-ekonomski savet za ukidanje zakona o platama u javnom sektoru

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomski savet dao je pozitivno mišljenje za stavljanje van snage zakona o privremenom uređenju osnovnica za obračun, isplatu plata i drugih primanja kod korisnika javnih sredstava.
Zakon se odnosi na 67.000 zaposlenih u javno komunalnim preduzećima i na oko 130.000 u javnom sektoru, to jest na ukupno oko 200.000 zaposlenih.

Današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saveta (SES) prisustvovao je i ministar finansija Siniša Mali, koji je prihvatio inicijativu za početak primene zakona od 1. januara 2020. godine.
Članovi SES-a doneli su odluku da ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđević ubuduće predsedava tom telu. Do sada je tu funkciju obavljao predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.
SES je dogovorio i dalji plan rada u narednom periodu.
Sednici su prisustvovali i potpredsednik Ekonomskog i socijalnog saveta Grčke Georgios Karanikas i predsedavajući Ekonomsko-socijalnog saveta Republike Srpske Dragutin Škrebić, kao i predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković i predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.
Članovi SES-a Srbije održavaju i posebnu sednicu sa gostima iz Grčke i Republike Srpske, a predviđeno je da razgovaraju o kolektivnom pregovaranju, rešavanju problema migracija i strategiji društveno-ekonomskog razvoja.
Đorđević: Sledi detaljna analiza efekata ukidanja "penala"
Predstavnici Ministarstava rada i finansija uradiće zajedničku analizu o tome kakve efekte bi moglo da ima eventuano ukidanje "penala" za prevremeno penzionisanje, a nakon toga će ona biti predstavljena socijalnim partnerima, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević nakon sednice SES-a.
Na današnjoj sednici tog tela bilo je reči i o inicijativi za izmenu člana 70a Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, odnosno ukidanju penala za prevremeni odlazak u penziju, a Đorđević je rekao da će to pitanje biti "dubinski analizirano" imajući u vidu da je važno da se postignu dugoročni pozitivni efekti i da se takva mera ne bi negativno odrazila na privredu i finansije.
"Obzirom da nismo ulazili u detalje, danas je dogovor bio da se dubinski vidi i napravi analiza koliko tih ljudii ima, koliko bi to koštalo državu i budžet, i ono što je najbitnije, kakve bi to efekte imalo dugoročno", rekao je Đorđević novinarima.
On je istakao da je pitanje ekonomskog položaja penzionera jedno od najitnijih pitanja za vladu i resorno ministarstvo.
Đođević je rekao da prevremeno penzionisanje utiče logično na povećanje broja penzionera u zemlji, a ako bi se penali pomerili, odnosno povećali, onda treba videti da li bi oni bili ugroženi ekonomski i morali da budu korisnici nekih drugih pomoći.
"To bi opet moralo biti iz budžeta i ne bi anuliralo negativne efekte... Cilj je da položaj penzionera bude bolji, svakako ćemo gledati da gde god je moguće popraviti položaj penzionera, da to i učinimo", rekao je ministar rada.
Takođe je istakao da ne bi bilo dobro da se odluke donose brzopleto kako se ne bi proizveli loši efekti na privredu i finansije u budućnosti i da je važno da se obavi detaljnija analiza.
Kako je dodao, gde god bude prostora biće "pomeranja", a za sledeću sednicu SES-a predstavnici Ministarstva rada i Ministarstva finansija će sprovesti analizu i predstaviti je socijalnim partnerima kako bi zauzeli stav o tome.
Đorđević o RGZ-u: Očekujem konstruktivan dijalog
Ministar rada Zoran Đorđević najavio je da će sa predstavnicima sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) razgovarati o njihovim primedbama na sprovođenje potpisanog sporazma, a u cilju nalaženja rešenja i normalizacije rada te ustanove.
"Sporazum je potpisan i oni imaju primebu na sprovođenje tog Sporazuma, ali ne u potpunosti, već na nekim mestima. Takođe, imaju još neke primedbe, a danas će biti prvi sastanak sa njima obzirom da na sam na prošloj sednici Vlade imenovan na čelu tima koji će raditi nazdor nad sprovođenjem tog sporazuma", rekao je Ðorđević novinarima nakon sednice Socijalno ekonomskog saveta.
On je naveo da od članova sindikata očekuje da delegiraju tri člana koji će biti u radnoj grupi za nadzor nad sprovođenjem sporazuma.
Centrale Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS "Nezavisnost" i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) osudile su prošle nedelje na konferenciji za medije, "kršenje osnovnih radničkih prava i sindikalnog delovanja u Republičkom geodetskom zavodu".
Štrajkački odbor u RGZ-u je istakao da se štrajk, koji je počeo 27. februara, trenutno odvija u 75 katastarskih službi, od ukupno 160, kao i da se u još oko 30 u znak solidarnosti štrajku posao obavlja u smanjenom obimu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Van snage Zakon o platama u javnom sektoru

Izvor: B92, 25.Mar.2019

Beograd -- Oko 200.000 zaposlenih u javnim-komunalnim preduzećima i javnom sektoru imaće povoljnije osnovice za obračun plata...Socijalno-ekonomski savet (SES) dao je pozitivno mišljenje za stavljanje van snage Zakona o privremenom uređenju osnovica za obračun i isplatu plata i drugih primanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.