Smerdel: Ne može se sve mijenjati referendumom

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Jun.2019, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smerdel: Ne može se sve mijenjati referendumom

ZAGREB - Profesor Branko Smerdel, predstojnik Katedre ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, odmah nakon Škorine objave kandidature ponovno je upozorio da nemamo uvjete za referendum.

"Dok se odlučuje većinom glasova onih koji pristupe, to nije istinski referendum", upozorio je dr. Smerdel.

Kaže i da se Ustav, što se u našoj praksi pokazalo, može mijenjati na referendumu, no upozorava da se ne može sve na takav način mijenjati.

U tom kontekstu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << problematizira Škorin prijedlog da predsjednik Republike predlaže ustavne suce. Ukazuje da predsjednik Republike pred Ustavnim sudom odgovara za kršenje Ustava, a Škoro bi sebi uzeo ovlast da odgovara onima koje bi on birao.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Zdravko Petak kaže da smatra kako će Miroslav Škoro biti kandidat dijela HDZ-a koji nije zadovoljan Andrejem Plenkovićem na čelu stranke. Nastavlja da iz njegove objave kandidature iščitava da će nastojati iskoristiti potencijal antisistemskog pokreta i osloniti se na val protestne politike koja misli da se problemi zajednice mogu riješiti izvaninstitucionalno, voljom naroda.

"Sve drugo, od toga da neće biti ekstremno desno ili lijevo je umatanje u politički celofan", kaže Petak i zaključuje da Škoro neće biti nebitan akter na izborima.

"Jasna je njegova platforma, a to je redizajniranje političkog sistema i jačanje predsjedničkih ovlasti. Škoro može otkinuti značajniji dio glasova koji bi išli Kolindi Grabar-Kitarović što za nju može biti veći problem", zaključio je Zdravko Petak u razgovoru za Jutarnji list.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.